TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Smalley, James Ralph Thornton

    Dienstnummer:
    39345
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    James Smalley was geplaatst bij 9 Squadron en vloog op de eerste dag van de oorlog, 3 september 1939 een missie tegen scheepvaart.

    In september 1940 werd hij bij het fotoverkenningssquadron op Heston geplaatst. Hij vloog zijn eerste missie als tweede piloot op 15 september 1940 in een Hudson en een operatie naar Calais en Duinkerken op 5 oktober 1940 in een Spitfire.

    Op 8 oktober, weer in een Spitfire, maakte hij een vlucht naar Kiel maar op weg naar het doel kreeg zijn toestel technische problemen. Nadat hij koers had gezet naar de basis werd hij waarschijnlijk boven Groningen aangevallen door een vijandelijke jager. Hoewel hij gewond was, wist hij eruit te springen. Aan de grond verzorgde een plaatselijke arts zijn wonden maar ze werden beide gearresteerd toen de Duitsers het huis overvielen waarin zij zich bevonden. Smalley kwam uiteindelijk terecht in Stalag Luft III, het kamp van waaruit de Grote Ontsnapping plaats vond. Hij deed hij twee pogingen om in aanmerking te komen voor repatriëring wegens achtervolgingswaanzin; dat werd de eerste keer geweigerd, hij probeerde het nog een keer en werd in februari 1945 gerepatriëerd. Hij werd uiteindelijk in april 1946 uit de RAF ontslagen.

    Bevorderingen:
    21 december 1936: Acting Pilot Officer (probation)
    12 oktober 1937: Pilot Officer
    12 juli 1939: Flying Officer
    3 september 1940: Flight Lieutenant

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Acting Flight Lieutenant (Waarnemend Kapitein-vlieger)
    Toegekend op:
    30 juli 1940
    Aanbeveling:
    Flying Officer Smalley, tot voor kort gezagvoerder van nr. 2 toestel in B Flight is nu leider van sectie 5. F/O Smalley is sinds augustus 1937 lid van dit squadron en vanaf het uitbreken van de oorlog is hij betrokken geweest bij ieder soort operatie die het squadron heeft uitgevoerd. Hij heeft altijd de grootste vastberadenheid getoond bij het bereiken van het doel en het doorzetten van de aanval. Tijdens twee recente aanvallen boven door de vijand bezet gebied daalde hij ondanks zware vijandelijke tegenstand tot onder de 1.000 voet om het doel te vinden dat hij vervolgens met succes aanviel. Zijn toestel werd diverse malen beschadigd door vijandelijk afweervuur en bij een gelegenheid raakte zijn staartschutter gewond. Zijn moed is altijd van het hoogste niveau geweest en het voorbereld dat hij heeft gesteld is de hoogste lof waardig.
    Distinguished Flying Cross (DFC)

    Bronnen

    Foto