Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Cochrane, Alfred William Gordon

  Geboortedatum:
  10 oktober 1916 (Rawene/Northland, Nieuw-Zeeland)
  Overlijdensdatum:
  29 oktober 1994 (Wimborne Minster/Dorset, Groot-BrittanniŽ)
  Dienstnummer:
  NZ.403429
  Nationaliteit:
  Nieuw-Zeelandse (1907-1947, Dominion VK)

  Biografie

  Na de school doorlopen te hebben, werkte Alfred Cochrane in de winkel van zijn oom totdat hij zich in september 1940 bij de Royal New Zealand Air Force meldde. Tegen november 1941 vloog hij in de Wellington bij 156 Squadron en zou 33 operaties doen waaronder de drie "1.000 bombers raids" op Keulen.
  Na het afronden van de instructeursopleiding was hij de volgende 18 maanden instructeur, werd daarna bij 156 Squadron geplaatst en begon in juni 1944 weer met operaties. Gedurende de daarop volgende 11 maanden maakte hij twee tours met in totaal 55 operaties met de Lancaster en hij was vaak bombardementsleider, leiding gevend aan de markeerders en aan de hoofdmacht terwijl hij om het doel cirkelde.
  Cochrane eindigde de oorlog als erkend pathfinder gezagvoerder met drie tours en 88 operaties op zijn naam. Hij was een van de hoogst onderscheiden Nieuw Zeelandse bommenwerperpiloten.
  Cochrane bleef tot 9 april 1947 bij de RAF en ging vervolgens naar BOAC, de voorloper van British Airways. Hij ging eind 1971 met pensioen als oudste gezagvoerder met 25 jaar dienst.

  Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  Pilot Officer (2e Luitenant-vlieger)
  Eenheid:
  150 Squadron RNZAF
  Toegekend op:
  11 augustus 1942
  Aanbeveling:
  Deze officier is gezagvoerder van een vliegtuig.
  Hij heeft voortdurend met vaardigheid, moed en vastbneradenheid zijn aanvallen voltooid. Bij een gelegenheid in maart 1942 kon zijn toestel niet hoger dan 1.000 voet klimmen. Ondanks sterke tegenstand door de vijand en de aanwezigheid van versperringsballonnen, vloog P/O Cochrane vastberaden door en bombardeerde zijn doel bij Essen met succes. Zijn toestel werd door afweervuur beschadigd. Zijn grote plichtsbesef wordt aangetoond door het voltooien van zes achtereenvolgende aanvallen bij nacht tussen 30 maart en 7 juni 1942. Zijn onbevreesdheid tegenover gevaar heeft bij zijn bemanning een hoog moreel doen ontstaan. P/O Cochrane heeft veel belangrijke vijandelijke doelen aangevallen waaronder Brest, Keulen, Bremen en Hamburg.
  Distinguished Flying Cross (DFC)
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  Acting Squadron Leader (Waarnemend Majoor-vlieger)
  Eenheid:
  156 Squadron RNZAF
  Toegekend op:
  2 januari 1945
  Distinguished Service Order (DSO)
  Aanbeveling:
  Deze officier heeft in operaties tegen de vijand de hoogste graad van vaardigheid en moed getoond. Hij heeft een zeer groot aantal missies gevlogen waaronder aanvallen op een grote verscheidenheid aan doelen en heeft steeds opmerkelijke vastberadenheid en plichtsbesef getoond. Bij een recente gelegenheid nam Squadron Leader Cochrane deel aan een aanval op het vliegveld van Eindhoven. Met zijn nauwkeurig en vastberaden bombarderen onder geconcentreerd afweervuur heeft hij een zeer fraai voorbeeld gesteld. Zijn prestaties hebben hem grote waardering opgeleverd.
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  Acting Squadron Leader (Waarnemend Majoor-vlieger)
  Eenheid:
  156 Squadron RNZAF
  Toegekend op:
  16 februari 1945
  Distinguished Flying Cross (DFC)
  Aanbeveling:
  Squadron Leader Cochrane is een koelbloedig en dapper gezagvoerder en piloot wiens goede kwaliteiten van leiderschap en vastberadenheid zeer goed zijn aangetoond tijdens diverse operaties tegen de vijand. In december 1944 nam Sqdr.Ldr. Cochrane deel aan een aanval op het vliegeveld bij DŁsseldorf. Ondanks zwaar en nauwkeurig vuur van de verdediging op de grond zette Sqdr. Ldr. Cochrane met zijn gebruikelijke vaardigheid de aanval door. Zijn toestel werd geraakt maar hij vloog het naar de basis terug. Zijn plichtsbesef is onwankelbaar geweest.

  Tweede DFC toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DFC.
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  Acting Squadron Leader (Waarnemend Majoor-vlieger)
  Eenheid:
  156 Squadron RNZAF
  Toegekend op:
  27 maart 1945
  Distinguished Flying Cross (DFC)
  Aanbeveling:
  Op een nacht in 1945 werd Sqdr.Ldr. Cochrane, gezagvoerder van een vliegtuig, uitgestuurd om vijandelijke troepenconcentraties bij Goch aan te vallen. Spoedig na het bereiken van het doel liep de bakboordvleugel van zijn toestel ernstige schade op en een gedeelte ervan brak af. Daardoor niet afgeschrikt zette Sqdr.Ldr. Cochrane met superieure vliegkunst en moed zijn taak voort.
  Deze officier heeft een fraai voorbeeld van onbevreesdheid gesteld. Zijn doelgerichtheid en zijn opgewektheid zijn een inspiratie voor zijn squadron geweest.

  Derde DFC toegekend als tweede gesp voor op het lint van de eerste DFC.

  Bronnen

  • - Second Supplement to The London Gazette Issue 35661 published on the 7 August 1942
   - Eighth Supplement to The London Gazette Issue 36873 published on the 29 December 1944
   - Fourth Supplement to The London Gazette Issue 36942 published on the 13 February 1945
   - Third Supplement to The London Gazette Issue 37001 published on the 23 March 1945
   - 156 Squadron
   - The Pro Patria Project
   - Flight Global - Archive
   - Rootsweb

  Foto