TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Truscott, Keith William "Bluey"

    Geboortedatum:
    17 mei 1916 (Prahan/Victoria, Australië)
    Overlijdensdatum:
    28 maart 1943
    Begraven op:
    Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Perth
    Vak: H. Rij: A. Graf: 12.
    Dienstnummer:
    211025/Aus.400213
    Nationaliteit:
    Australische (1901-heden, Federaal Koninkrijk)

    Biografie

    Truscott volgde zijn opleiding aan de Melbourne High School waarna hij enige tijd als klerk werkte. Hij was een goede voetballer en speelde bij de Melbourne Voetbalclub waar hij beroemd werd.
    Hij meldde zich op 21 juli 1940 bij de RAAF maar had moeite met de vlieglessen. Zijn trainingsprogramma werd in Canada echter voortgezet waarna hij in februari 1941 zijn officiersaanstelling kreeg en naar Engeland werd gestuurd waar hij in mei bij 452 Squadron kwam. Vliegend in de Spitfire nam hij deel aan offensieve patrouilles en begeleidde bommenwerpers. In januari 1942 werd hij bevelvoerend officier van 452 Squadron.
    Hij werd in mei 1942 met verlof gestuurd en keerde naar Australië terug waar hij bij 76 Squadron in de Pacific werd geplaatst dat met de Kittyhawk vloog vanaf Papua Nieuw Guinea. De squadrons 76 en 75 speelden een beslissende rol bij het terugdrijven van de Japanners die in de Baai van Milne waren geland.
    Op 27 augustus, toen de bevelvoerend officier van 76 Squadron tijdens een kritieke fase van de strijd sneuvelde, nam Truscott het commado over.
    Tijdens een periode van routinevluchten op 28 maart 1943, toen hij schijnaanvallen deed boven de Golf van Exmouth in west Australië schatte hij zijn hoogte verkeerd in, raakte het water en kwam om het leven.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Pilot Officer (2e Luitenant-Vlieger)
    Eenheid:
    No. 452 Squadron, Royal Australian Air Force
    Toegekend op:
    17 oktober 1941
    Aanbeveling:
    Deze officier kwam in mei 1941 na een periode van opleiding in Australië en Canada bij het squadron. Hij heeft aan veel operationele missies tegen de vijand deelgenomen en heeft voortdurend grote moed en vastberadenheid getoond. Pilot Officer Truscott heeft minstens zes vijandelijke toestellen vernietigd.
    Distinguished Flying Cross (DFC)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Acting Squadron Leader (Waarnemend Majoor-vlieger)
    Eenheid:
    No. 452 Squadron, Royal Australian Air Force
    Toegekend op:
    27 maart 1942
    Distinguished Flying Cross (DFC)
    Aanbeveling:
    Deze officier is een vaardig en moedig jachtpiloot. Sinds mei 1941 heeft hij deelgenomen aan een groot aantal missises en escortevluchten. Hij heeft voortdurend een gezonde vechtlust getoond en in de strijd heeft 11 vijandelijke toestellen vernietigd, drie waarschijnlijk vernietigd en nog eens twee beschadigd. Op een dag in februari 1942 heeft Squadron Leader Truscott deelgenomen aan een aanval op een vijandelijke destroyer die in beschadigde toestand werd achtergelaten met zwarte rook die achter de brug vandaan kwam. De volgende dag deelde hij in de vernietiging van een Duits watervliegtuig.

    Tweede DFC toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DFC
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Squadron Leader (Majoor-Vlieger)
    Toegekend op:
    26 maart 1943
    Mentioned in Dispatches

    Bronnen