Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Alyoshkin, Sergei Andreyevich

  Geboortedatum:
  1936
  Nationaliteit:
  Sovjet (1922-1991, Volksrepubliek)

  Biografie

  Op 8 september 1942 werd Sergei 'Seryozha' Andreyevich Alyoshkin (volgens sommige bronnen incorrect 'Alyoshkov') op zesjarige leeftijd gevonden in een bos in de buurt van Oryol door troepen van het 142e Gardejagerregiment. Seryozhaís moeder was partizaan, maar werd opgepakt door de Gestapo, die vervolgens Seryozhaís hele gezin vermoordde. De jongen wist te ontkomen en zocht aansluiting bij de partizanen, maar kon deze niet vinden. Hij dwaalde enkele dagen door het bos totdat hij door troepen van het Rode Leger werd gevonden. Seryozha werd 'geadopteerd' door het regiment en was betrokken bij de slag om Stalingrad. Op een keer werd een bunker met de regimentscommandant en een aantal officieren tijdens een bombardement getroffen. Seryozha was de enige getuige daarvan. Hij bedacht zich geen moment en trotseerde de explosies om hulp te halen. Met een aantal soldaten konden de officieren op tijd worden bevrijd. Seryozha hielp verder waar hij kon: hij voerde munitie en voedsel aan, bracht post rond en zong liederen. Voor zijn verdiensten kreeg hij in april 1943 de Medaille voor Krijgsverdiensten. Dit maakt hem waarschijnlijk de jongste soldaat ooit - in ieder geval de jongste Sovjetsoldaat - die een onderscheiding kreeg. In 1944 werd Seryozha naar een Suvorovschool in Tula gestuurd.

  Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  /
  Eenheid:
  142 gvardeisky strelkovy polk 47 gvardeiskoi strelkovoi divizii (142e Gardejagerregiment, 47e Gardejagerdivisie)
  Toegekend op:
  26 april 1943
  Zijn voordracht luidt: "[Ik verleen de Medaille voor Krijgsverdiensten aan] adoptiezoon van het regiment Sergei Andreyevich Alyoshkin, voor het feit dat hij, tijdens zijn verblijf bij het regiment sinds 8 september 1942, samen met het regiment een verantwoordelijke weg heeft afgelegd. Op 18 november 1942 raakte hij gewond. Hij is een immer levenslustige jongen. Hij is verzot geworden op het regiment, de staf en iedereen om hem heen. Met zijn levenslust en liefde voor het onderdeel en de mensen om hem heen weet hij op buitengewoon zware momenten opgewektheid en overtuiging in de overwinning in te boezemen. Kameraad Alyoshkin is de lieveling van het regiment."
  Medal

  Bronnen

  • - TsAMO, fond 33, opis 682526, delo 508, list 320-322
   - Mondvor

  Foto