TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Cary, Robert Webster

Geboortedatum:
18 augustus 1890 (Kansas City/Missouri, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
15 juli 1967 (Toledo/Ohio, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaans (1776-heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Eerste Wereldoorlog (1914-1918)
Rang:
Ensign (Adelborst)
Eenheid:
U.S.S. California (ACR-6), U.S. Navy
Toegekend op:
21 januari 1915
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom in het kader van zijn beroep bij gelegenheid van een explosie aan boord van de U.S.S. San Diego op 21 januari 1915. Ensign Cary, U.S. Navy, waarnemer in de ketelruimen van de San Diego begon de half uurs standen van de stoomdruk in elke ketel op te nemen. Hij had net de stoom- en luchtdruk van ketel 2 opgenomen en ging door de electrische bediende waterdichte deur naar stookplaat 1 toen de ketels in ruim 2 explodeerden. Hij stopte, hield de deur open die vanaf de brug electrisch werd gesloten en riep de mannen op stookplaat 2 om door deze deur te ontsnappen en drie mannen deden het. Ensigh Cary redde met zijn actie ongetwijfeld het leven van de drie mannen. Hij hield de deur ongeveer een minuuut open terwijl hij in de stoom van de gescheurde ketels stond. Zijn voorbeeld van koelbloedigheid spoorde de mannen in ruim 1 aan op hun post te blijven en het vuur te blussen, hoewel vijf ketels in hun onmiddellijke nabijheid waren geŽxplodeerd; ketel 1 en 3 bevatten blijkbaar geen water en konden elk ogenblik ontploffen. Toen het vuur onder 1 en 3 was geblust leidde Ensign Cary de mannen in dit ketelruim de kolenbunker in want ze kenden het gevaar als deze ketels ontploften. Ensign Cary bleef de hele tijd kalm en toonde grote moed onder de zwaarste omstandigheden. Zijn actie bij deze gelegenheid steeg uit boven de gebruikelijke plichtsbetrachting.
Medal of Honor - Navy/Marine Corps (MoH)
Periode:
Eerste Wereldoorlog (1914-1918)
Rang:
Lieutenant (Luitenant-ter-Zee 2e Klasse)
Eenheid:
U.S.S. Sampson (DD-63), U.S. Navy
Toegekend op:
1919
Navy Cross
"Voor buitengewone heldendom op 7 november 1918, toen de dieptebommen op de achtersteven van de USS SAMPSON in een zware storm losbraken en op zo'n manier werden geworpen dat het gevaar van ernstige schade aan het schip en de mogelijkheid van een explosie in het geval dat de veiligheidsvork van een van de dieptebommen los zou kunnen. Luitenant Cary, Executive Officer van het schip, vergezeld door verschillende zeelieden, beveiligde de dieptebommen, werkte aan de fantail toen zware golben eroverheen braken, waardoor het gevaar van overboord gespoeld worden bovenop het gevaar van de mogelijke explosie van de dieptebommen kwam te staan."
Legion of Merit - US Military

Tweede LoM als Gold Star ontvangen
Legion of Merit - US Military
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)

Derde LoM als tweede Gold Star ontvangen
Legion of Merit - US Military
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Toegekend op:
augustus 1944
Uitgereikt voor:
Operatie Shingle
"Voor uitzonderlijk verdienstelijk gedrag bij de uitvoering van uitstekende diensten aan de regering van de Verenigde Staten als commandant van een groep voor het onderdrukken van geweervuur tijdens de aanval op Anzio, ItaliŽ, in januari 1944. Kapitein Cary bracht zijn schepen door zwaar bemijnde wateren in een periode waarin de formatie van het leger op het strand artillerieondersteuning vereiste, en wist de maximale resultaten uit de batterijen te halen. Zijn ondersteuning heeft in belangrijke mate bijgedragen aan het succes dat bij Anzio werd behaald."

Vierde LoM als derde Gold Star ontvangen
-
Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 329
Legion of Merit - US Military
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Distinguished Service Order (DSO)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

3 service stars
European-African-Middle Eastern Campaign Medal

Bronnen

Foto