TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kraaij, Steven

Geboortedatum:
7 mei 1919 (Putten, Nederland)
Overlijdensdatum:
23 april 1945 (Hedel, Nederland)
Begraven op:
Nederlandse Oorlogsgraven Algemene Begraafplaats Putten
Graf: 4.
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Steven Kraaij werd op 7 mei 1919 in Putten geboren als oudste van 6 kinderen. Zijn vader was landbouwer.
In januari 1940 moet Steven in dienst. Hij komt in Voorschoten bij de 1e Batt 4e afd. 2e Depot Bereden Artillerie. Zijn onderdeel wordt naar de Peel-Raamstelling overgeplaatst en daar op 10 mei 1940 door de Duitsers onder de voet gelopen. Met enkele manschappen vlucht hij via Antwerpen naar Zeeuws-Vlaanderen, en na de capitulatie door naar Duinkerken, vanwaar ze naar Engeland kunnen oversteken.

In Engeland komt hij bij het Nederlandsch Legioen. In het najaar wordt hij met 155 vrijwilligers naar Suriname gestuurd, omdat de olieraffinaderijen en bauxietmijnen bewaakt moeten worden. Ze worden ondergebracht in een oud schoolgebouw in Paramaribo. Ze moeten daar wachtlopen bij het paleis van de Gouverneur, fort Amsterdam, de Prinses Irene kazerne, het Duitse Interneringskamp en het vliegveld bij Zanderij (nu Johan Adolf Pengel International Airport). Later moeten ze ook het eerste en enige Nederlandse concentratiekamp Jodensavanne bewaken.

Op 7 januari 1944 scheept hij in om naar Engeland te gaan. Hij land in Gourock, Schotland, en reist door naar Wolverhampton, waar de Prinses Irene Brigade gelegerd is.
Op 7 augustus landt hij met de Prinses Irene Brigade op Normandië. Na een zware veldtocht gaat hij via Grave en Tilburg naar Middelburg. Daar verblijven ze in een leegstaande HBS.

Als hij hoort dat Putten al bevrijd is, vraagt hij toestemming zijn gezin te bezoeken. Dit wordt geweigerd, eerst moet de PIB bij Hedel de Maas oversteken en optrekken naar Kerkdriel. Daar zou de PIB de Engelsen ontmoeten, om dan samen de brug bij Zaltbommel te veroveren.

Operatie Orange start op 22 april om middernacht. Steven maakt de gevechten bij Hedel mee, en sneuvelt op 23 april.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Foto