TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fonda, Henry Jaynes

Geboortedatum:
16 mei 1905 (Grand Island/Nebraska, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
12 augustus 1982 (Los Angeles/Californië, Unites States)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

In de beginjaren van WO 2 had de acteur Henry Fonda geholpen bij het werven van fondsen voor de verdediging van Engeland tegen Nazi Duitsland, voordat hij zich bij de Amerikaanse Marine meldde, zeggende: "ik wil niet in een nep oorlog in een studio spelen." Fonda diende drie jaar, eerst als kwartiermeester 3de klas aan boord van de destroyer U.S.S. Satterlee en later als Lieutenant j.g. bij Inlichtingendienst van de Luchtmacht in de centrale Pacific. Vanwege zijn prestaties in laatst genoemde functie werd hem een Bronze Star toegekend. De eenheid waarbij hij diende werd ook onderscheiden met een Presidential Unit Citation.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
De President van de Verenigde Staten van Amerika heeft het genoegen een Bronze Star Medal toe te kennen aan Lieutenant Henry Jaynes Fonda, United States Naval Reserve wegens prestaties zoals vermeld in de volgende aanbeveling:
Wegens waardevolle diensten als Assistant Operations Officer en Air Combat Forward Area Central Pacific en Commander Marianas, tijdens operaties tegen vijandelijke Japanse troepen tussen 12 mei en 12 augustus 1944. Met vertoon van professionele deskundigheid en onvermoeibare energie verleende Lt. Fonda waardevolle steun bij de voorbereiding en uitvoering van luchtoperaties die een welkome steun waren voor de campagnes op de Marianen, de westelijke Carolinen en Iwo Jima waarbij vijandelijke installaties op nabijgelegen, door de vijand bezette eilanden en atollen werden uitgeschakeld en die vervolgens uitmondden in verkenningsoperaties boven Keizerlijke wateren en aanvallen op het Japanse vasteland. Zijn onvermoeibare plichtsbetrachting paste binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.
Bronze Star  Medal (BSM)

Bronnen

Foto