Fairbanks, David Charles "Foob"

Geboortedatum:
22 augustus 1922 (Ithaca/New York, VerenigdeStaten)
Overlijdensdatum:
1975
Dienstnummer:
J9096
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

David Fairbanks, de zoon van een hoogleraar aan de Cornell Universiteit, werd in 1923 in Amerika geboren. Na het doorlopen van de middelbare school liep hij van huis weg om bij de RCAF te gaan. Na een tweede poging slaagde hij daarin en meldde zich in 1941 op Hamilton. Hij ging niet over naar de USAAF toen Amerika bij de oorlog betrokken raakte.
Na zijn opleiding werd hij als vlieginstructeur geplaatst bij 13 Service Training Flying School. Na een jaar slaagde hij erin, in Engeland te worden gestationeerd. Hij ging naar 501 Squadron op Hawkinge dat met de Spitfire V vloog. Zijn eerste overwinning was een Bf 109 op 8 juni 1944 boven Le Havre.
Toen 501 Squadron werd heruitgerust met de Tempest werd Fairbanks bij 274 Squadron geplaatst. Voordat het squadron naar Europa ging vernietigde Fairbanks twee V 1 vliegende bommen. In de volgende tweeëneenhalve maand behaalde hij 11,5 overwinningen waarmee hij de meest geslaagde Tempest piloot in het luchtgevecht werd.
Op 19 november 1944 werd de Tempest van Fairbanks door vuur vanaf de grond geraakt. De brandstoftank vloog in brand en de romp en staart verbrandden. Fairbanks kon naar Volkel terugkeren en maakte een veilige landing.
Fairbanks werd eind december 1944 bij 3 Squadron geplaatst. Op 9 februari 1945 werd hij als Squadron Leader naar 274 teruggeplaatst.
Slechts twee dagen na zijn terugkeer haalde Fairbanks een vijandelijk vliegtuig neer dat hij identificeerde als een Me 262. Rapporten van de Luftwaffe tonen aan dat het in feite een Arado Ar 234B straalverkenningsbommenwerper was. Dit was het eerste vliegtuig van dit type dat door de Geallieerden werd neergehaald.
Op de terugweg van een aanval op treinen voerde Fairbanks zes Tempests ten aanval tegen 40 Bf 109s en Fw 190s. Na een fel gevecht werd hij tenslotte door een Fw 190 neergeschoten en onmiddellijk gevangen genomen. Fairbanks bracht de rest van de oorlog door als krijgsgevangene.
Na de oorlog vloog Fairbanks in dienst van Sperry Gyroscopes Vampires en T-33s bij de RCAF Auxiliary. Hij verbleef ook twee jaar in Engeland waar hij de Meteor vloog. In 1955 werd hij testpiloot van De Havilland Canada. Op de jonge leeftijd van 52 stierf "de schrik van Rheine" een natuurlijke dood.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Lieutenant (Kapitein-Vlieger)
Eenheid:
No. 274 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
23 januari 1945
Aanbeveling:
Flight Lieutenant Fairbanks heeft een groot aantal operaties gedaan en steeds een fraai voorbeeld van vastberadenheid en plichtsbesef gesteld. Bij een gelegenheid in november 1944, terwijl hij een vijandelijke locomotief aanviel, werd zijn toestel zwaar getroffen en rolde op lage hoogte op de rug. Een van de brandstoftanks was doorboord en er ontstond brand in een vleugel. Met vertoon van bewonderingswaardige kalmte en grote vaardigheid wist F/Lt. Fairbanks het toestel recht te trekken en koers naar huis te zetten. De brand in de vleugel doofde maar niet voordat er grote schade was ontstaan. Niettemin slaagde F/Lt. Fairbanks er in zijn basis te bereiken. Deze officier heeft steeds een hoge graad van moed getoond.
LG 36905/526.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Lieutenant (Kapitein-Vlieger)
Eenheid:
No. 3 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
6 maart 1945
Distinguished Flying Cross (DFC)
Aanbeveling:
Deze officier blijft een hoog peil van moed en dapperheid tonen. In de afgelopen weken heeft hij vijf vijandelijke vliegtuigen vernietigd waarmee hij zijn totaal aantal overwinningen op acht brengt. F/Lt. Fairbanks heeft ook veel vijandelijke gronddoelen met succes aangevallen. Zijn gretigheid en vastberadenheid zijn een goed voorbeeld geweest voor allen.

LG 36969/1263.
Tweede DFC toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DFC.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Squadron Leader (Majoor-Vlieger)
Eenheid:
No. 74 (Trinidad) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
20 juli 1945
Distinguished Flying Cross (DFC)
Aanbeveling:
Squadron Leader Fairbanks heeft 15 vijandelijke vliegtuigen vernietigd. Bij twee afzonderlijke gelegenheden sinds de toekenning van zijn laatste onderscheiding heeft hij tijdens één missie twee vliegtuigen neergehaald en in minder dan 14 dagen heeft hij er zes neergeschoten waaronder een straalvliegtuig. Als sectiecommandant en later als squadroncommandant heeft hij vele gedurfde en zeer geslaagde aanvallen gedaan op vijandelijke verbindingen, voornamelijk locomotieven en wegtransport. In drie weken heeft hij met succes 72 vijandelijke locomotieven en vrachtwagens aangevallen. Met het uitmuntende voorbeeld dat hij heeft gesteld, met zijn initief en goede leiding heeft deze officier de andere leden van zijn squadron en alle piloten waarmee hij in contact kwam geïnspireerd
LG 37187/3784.
Derde DFC toegekend als tweede gesp voor op het lint van de eerste DFC.

Bronnen