TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bell, James William "Sammy"

Geboortedatum:
3 augustus 1914 (Montreal/Québec, Canada)
Overlijdensdatum:
30 juni 1942 (Noordwolde, Nederland)
Begraven op:
Oorlogsgraven van het Gemenebest Protestante Begraafplaats Noordwolde
Vak: G. Rij: 1. Graf: 3.
Dienstnummer:
64880
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

James werd op 3 augustus 1914 geboren in Montreal als zoon van James Bell en Mary Hannah Bell-Beck (beiden Engels) uit McAdam Junction New Brunswick. Hij had drie zusters.

Hij was leerkracht en lid van the Church of England. Hij sprak en las goed Engels en hij kon ook Frans goed lezen. Zijn hobby’s waren talen, kunst en hij had ijshockey-, basketbal- en Canadian footballteams gecoacht. Zijn sporten waren Canadian football, ijshockey, basketbal, tennis, softbal en zwemmen.

Hij nam op 13 augustus 1940 dienst in Moncton New Brunswick en hij ging vervolgens op 29 juni 1941 overzees naar het VK.

James sneuvelde op dinsdag 30 juni 1942 op de leeftijd van 27 jr. t.g.v. een crash bij Noordwolde 16 km zuidoost van Heerenveen voor of na een aanval op Bremen in Duitsland. De andere gesneuvelde RCAF-bemanningsleden waren F/Sgt Winston J. Dickinson, leeftijd 25 jr. in graf G-1-5, Sgt William J. Harrell (USA), leeftijd 21 jr. in graf G-1-1 en F/Sgt Paul Oneson, leeftijd 26 jr. in graf G-1-8. De andere gesneuvelde RAF Volunteer Reserve-bemanningsleden waren Sgt Walter P. Beare in graf G-1-4 en F/Sgt Reginald T. Adams, leeftijd 21 jr. in graf G-1-2. Het andere gesneuvelde RAF-bemannigslid was Sgt Alexander Simpson, leeftijd 21 jr. in graf G-1-7 en het andere gesneuvelde RAAF-bemanningslid was P/O H.A. Echinn (diende als Chinn), leeftijd 22 jr. in graf G-1-6.

Hij wordt met de andere gesneuvelde bemanningsleden vermeld op een gedenksteen op het kerkhof in Noordwolde en ook op een informatiebord bij de crash site.

Hij diende bij the 405 Sqdn Royal Canadian Air Force.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen