Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Pyle, Ernest Taylor "Ernie"

Geboortedatum:
3 augustus 1900 (Dana/Indiana, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
18 april 1945 (Ie Shima/Okinawa, Japan)
Begraven op:
National Memorial Cemetery of the Pacific
Vak: D. Graf: 109.
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Ernest Pyle werd op 3 augustus 1900 geboren in Dana, Indiana. Tijdens de Eerste Wereldoorlog trad hij in dienst bij de United States Navy Reserve. Na e oorlog volgde hij een opleiding aan de Indiana University. Zonder af te studeren ging hij bij een krant in LaPorte, Indiana werken. Na enige tijd werd hij ingehuurd door The Washington Daily News om als verslaggever te gaan werken. Hier werd hij uiteindelijk Managing Editor, een functie die hij drie jaar bekleedde.

In 1926 huwde hij met Geraldine "Jerry" Siebolds. Pyle nam in 1926 ontslag omdat hij ontevreden was met zijn kantoorbaan. Met zijn vrouw reisde hij door de Verenigde Staten tot hij weer bij de Daily News ging werken. In 1928 werd hij luchtvaartcolumnist, om in 1932 wederom Managing Editor te worden. In 1934 ging hij weer journalitiek schrijven. Zijn columns over reizen waren zo populair dat hij in 1935 een Nationale Column voor de Scripps-Howard Alliance Group ging maken. Hiervoor reisde hij door de gehele Verenigde Staten. Hiermee bleef hij doorgaan tot 1942.

Toen de Verenigde Staten betrokken werd bij de Tweede Wereldoorlog werd Pyle oorlogscorrespondent. Hierbij viel Pyle op door te schrijven vanuit het gezichtspunt van de gewone soldaat. Hiermee won hij de Pulitzer Prize. Op 14 april 1942 scheidde hij van zijn vrouw, maar huwde opnieuw met haar op afstand op 10 maart 1943 toen Pyle in Afrika was. Door zijn schrijven in 1944 over beloning aan soldaten, waarbij hij pleitte voor een "fight pay", werd door het congres een wet aangenomen waarbij een "Combat Infantryman" 10 dollar per maand extra ontving. Deze wet werd "The Ernie Pyle bill" genoemd. Ernie Pyle schreef vanuit bijna alle gevechtsgebieden. In juli 1944 kwam hij hierbij bijna om het leven toen de U.S. Army Air Corps per ongeluk eigen troepen bombardeerde tijdens Operatie Cobra, nabij St. Lo, NormandiŽ. Na een kort verlof voer hij aan boord van de U.S.S. Cabot naar de Pacific. Hierbij trok hij met de troepen naar Okinawa om de landingen en gevechten aldaar te verslaan. Op 18 april 1945 kwam Ernest Pyle op Ie Shima, Okinawa om het leven toen de jeep waarin hij, met de Commanding Officer 305th Infantry Regiment, Lieutenant Colonel Joseph B. Coolidge, zat werd beschoten door Japans machinegeweervuur. Aanvankelijk wisten de mannen ongedeerd de jeep te verlaten. Toen Pyle opkeek of iedereen ongedeerd was, werd hij dodelijk getroffen door machinegeweervuur.

Aanvankelijk werd Pyle op Ie Shima begraven om later te worden overgebracht naar de tijdelijke begraafplaats op Okinawa Island. Uiteindelijk werd zijn stoffelijk overschot bijgezet op de National Memorial Cemetery of the Pacific te Honolulu.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
1944
"Voor voorname oorlogscorrespondentie gedurende het jaar 1943."
The Pulitzer Prize
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Civilian (Burger)
Eenheid:
Oorlogscorrespondent

Toegekend vanwege zijn overlijden op Ie Shima/Okinawa.
Purple Heart

Bronnen