TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Niven, James David Graham

    Geboortedatum:
    1 maart 1910 (Londen, Groot-Brittannië)
    Overlijdensdatum:
    29 juli 1983 (Chateau d'Oex/Vaud, Zwitserland)
    Dienstnummer:
    44959
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    David Niven, zoon van een luitenant van de landmacht die in 1915 bij Gallipoli sneuvelde, studeerde aan de Royal Military Academy in Sandhurst. Hij studeerde af in 1930 met een aanstelling als 2de luitenant in het reguliere leger maar kreeg genoeg van dat leger in vredestijd en legde zijn aanstelling neer, per telegram uit Canada nadat hij uit een militaire gevangenis was ontsnapt waar hij zat vanwege insubordinatie.
    Na whisky verkoper in New York en rodeo promotor in Atlantic City geweest te zijn kwam hij in de zomer van 1934 in Californië aan en besloot acteur te worden.
    Nadat het UK in september 1939 de oorlog had verklaard ging Niven, toen al een Hollywood ster, naar Engeland terug. Niven en Winston Churchill ontmoetten elkaar tijdens een diner in februari 1940. Churchill haalde hem uit de massa en zei: "Jongeman, u hebt er goed aan gedaan uw filmcarrière op te geven om voor uw land te strijden. Let wel, had u dat niet gedaan dan zou dat walgelijk zijn geweest."
    Niven ging naar het leger terug en werd bij het 2nd Motor Training Battalion geplaatst maar hij wilde iets opwindender dan dat en ging over naar het Phantom Regiment. Tijdens D-Day bestond hun taak uit het dag en nacht opsporen van alle Britse, Canadese en Amerikaanse eenheden die ze konden vinden, hun verblijfplaats op een kaart te noteren en die informatie door te geven aan het hoofdkwartier.
    Niven werkte ook bij de Leger Filmdienst. Tijdens de oorlog speelde hij in twee films, "The first of the few" uit 1942 en in "The way ahead" uit 1944. Beide films werden gemaakt om steun te krijgen voor de Britse oorlogsinspanning, in het bijzonder in Amerika.
    In 1946 hervatte hij zijn acteursloopbaan en sprak maar zelden over zijn oorlogservaringen.
    David Niven stierf op 29 juli 1983 op 73 jarige leeftijd in Zwitserland aan de gevolgen van ALS.

    Bevorderingen:
    30 januari 1930: 2nd Lieutenant (Highland Light Infantry)
    30 januari 1933: Lieutenant (Highland Light Infantry)
    6 september 1933: ontslag op eigen verzoek
    25 februari 1940: Lieutenant (Rifle Brigade)
    ? Captain
    ? Major
    ? Lieutenant-Colonel

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Temporary Lieutenant-Colonel (Tijdelijk Luitenant-Kolonel)
    Eenheid:
    Rifle Brigade (Prince Consort's Own)
    Toegekend op:
    8 november 1945
    Aanbeveling:
    Lieutenant-Colonel Niven onderscheidde zich door uitzonderlijk waardevol optreden bij het verlenen van opmerkelijke diensten als Associate Director en later als Director van de legeromroep van de Allied Expeditionary Forces, G-1 divisie Supreme Headquarters, Allied Expeditionary Force, van mei 1944 tot mei 1945. Lt.-Col. Niven droeg met zijn vooruitziende blik en voorbereiding voorafgaand aan D-Day aanzienlijk bij aan het eerste succes van de Legeromroep van de Geallieerden die door de opperbevelhebber was opgezet met het doel, de AEF te voorzien van een uitgebreid radioprogramma met nieuws en ontspanning. Hij speelde een vitale rol in de productie van de film “United States” die voornamelijk aan Britse troepen werd vertoond om hen een beter begrip te doen krijgen van hun Amerikaanse bondgenoot. Door zijn voortdurende inspanningen en plichtsbesef was hij de motor achter het handhaven van de hoge kwaliteit van de radioprogramma’s en verzekerde daarmee het succes ervan.

    Uitgereikt door Generaal Dwight D. Eisenhower.
    Legion of Merit - Legionnaire (LoM)

    Bronnen

    • Foto 1:
    • Foto: Findagrave
    • - Kopie van de originele aanbeveling - STIWOT Archief

    Foto