TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gilmore, John Louis

Geboortedatum:
21 augustus 1918 (Sydney/New South Wales, Australië)
Dienstnummer:
NGX.12
Nationaliteit:
Australische (1901-heden, Federaal Koninkrijk)

Biografie

Werkte voor de oorlog op de familieplantage
24 april 1945 bevorderd tot Luitenant
2 juli 1945 getrouwd
14 november 1945 gedemobiliseerd

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
M Special Allied Intelligence
Toegekend op:
19 juli 1945
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid tegenover de vijand als lid van een A.I.B. team dat in door Japan bezet gebied op New Britain opereerde. Vanaf 28 september 1943 was deze N.C.O. betrokken bij uiterst gevaarlijke missies, in het bijzonder op 13 februari 1944 toen hij op verkenningspatrouille was bij de rivier de Terin en Pondo in het noordoosten van New Britain om inlichtingen te verzamelen. Hoewel bekend was dat het gebied waar hij doorheen trok door de vijand was bezet en bewoond door inboorlingen die vijandig tegenover Europeanen stonden, werd Sgt. Gilmore daardoor niet afgeschrikt, hij drong 48 kilometer in het gebied door waarbij hij talloze patrouilles ontweek die waren uitgestuurd om hem gevangen te nemen. Hoewel hij en zijn ploeg van 14 inboorlingen door de vijand waren omsingeld wist hij door zijn kennis van het oerwoud aan gevangenname te ontkomen maar hij werd gedwongen het onherbergzame berggebied in het zuidoosten in te trekken.
Hij kon T/Capt Bates waarschuwen dat de vijand naar hem op zoek was waardoor deze officier in staat was een verdediging op te zetten. Bij deze basis werd de vijand op de vlucht gejaagd en leed een aantal verliezen waaronder zich zes Japanse officieren bevonden die gedood werden.
Op 16 maart 1944, toen hij nog in de bergen was en aan uithongering leed, begon Sgt. Gilmore aan een lange en moeilijke bergtocht om een Geallieerde vlieger te redden die boven vijandelijk gebied was neergehaald achter het dorp Baien bij Kaap Orford. Sgt. Gilmore voltooide zijn missie op 25 maart en liet de vlieger (Cpl Betz) door vijandelijk gebied in veiligheid brengen langs een gevaarlijke en steile bergroute. De kracht en de moed van deze N.C.O. vormde een grote inspiratie voor de andere leden van dit speciale team en voor de operatie als geheel.

WO 373/45/17
Distinguished Conduct Medal (DCM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Met "8th ARMY"-gesp.
Africa Star

Bronnen

Foto