TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Cumbaa, Bill P.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Second Lieutenant (Tweede Luitenant der Mariniers)
Eenheid:
Company F, 2nd Battalion, 7th Marine Regiment, 1st Marine Division "The Old Breed", U.S. Marine Corps
Toegekend op:
14 november 1947
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid als Platoon Leader in Company F, Second Battalion, Seventh Marines, FIRST Marine Division in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op Peleliu op de Palaueilanden van 15 september tot 26 oktober 1944. Op 18 en 19 september leidde hij zijn peloton dapper tegen zwaar bewapende Japanse troepen die op hoog terrein lagen ingegraven. Second Lieutenant Cumbaa bestreed de vijandelijke troepen met agressieve vastberadenheid waarmee hij zijn compagnie in staat stelde een zeer moeilijke missie te voltooien. Hoewel bekend was dat de Japanners op een heuvelrug zaten die onze posities rechtstreeks bestreek, leidde hij op 22 september met opmerkelijke vaardigheid en doelmatigheid een patrouille voor onze linies uit om belangrijke informatie in te winnen. Blootgesteld aan vijandelijk vuur van korte afstand voltooide hij zijn missie ten koste van slechts een dode en een gewonde. Zijn briljante leiding en inspirerend voorbeeld tijdens deze en talloze andere uiterst gevaarlijke missies strekken hem en de strijdkrachten van de Verenigde Staten van Amerika tot de hoogste eer.

Commanding General, Fleet Marine Force Pacific: Serial 8746
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Company F, 2nd Battalion, 7th Marine Regiment, 1st Marine Division "The Old Breed", U.S. Marine Corps
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid als Rifle Platoon Leader van het Second Battalion, Seventh Marines, FIRST Marine Division in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op Okinawa op de Ryukyu eilanden op 11 mei 1945. Hij had opdracht gekregen een sterk verdedigde en zwaar versterkte vijandelijk positie aan te vallen en leidde zijn mannen ten aanval door brutaal 150 meter open en vlak terrein over te steken en en een bijna verticale rotswand te beklimmen onder zwaar vuur van Japanse artillerie, mortieren en kleine wapens waardoor zijn peloton tot minder dan de halve sterkte werd gereduceerd. Zijn eigen veiligheid negerend terwijl hij langs het front van zijn peloton liep om de aanval te leiden en zijn eenheid onder controle te houden, voltooide hij zijn opdracht met succes, daarna hield hij toezicht op de verdediging van het gebied en het behoud van het doel totdat ondanks zware vijandelijke tegenaanvallen en zwaar vuur van artillerie, mortieren, en kleine wapens versterkingen arriveerden. First Lieutenant Cumbaa raakte tijdens deze actie pijnlijk gewond maar hij weigerde de heuvelrug te verlaten totdat de laatste gewonde was afgevoerd. Zijn moedige leiding, intiatief en plichtsbetrachting onder vijandelijk vuur strekken hem en de Amerikaanse Marine tot de hoogste eer.

Commanding General, Fleet Marine Force Pacific: Serial 79496 (Gold Star in lieu)
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Tweede PH als Gold Star verkregen
Purple Heart

Bronnen

Foto