TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Steele, James Verdon

Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Lieutenant (Tijdelijk Luitenant-ter-Zee 2e klasse)
Eenheid:
HMS Vernon
Toegekend op:
23 oktober 1945
Aanbeveling:
Toen op 8 januari 1945 een Biber dwergduikboot de haven van Dover werd binnen gesleept, brak de sleeptros en het vaartuig zonk wat het zoeken erg lastig maakte. Omdat het het eerste van een dergelijk type was dat moest worden geborgen was er instructie gegeven dat het koste wat kost gelicht moest worden en Lieutenant Steele toonde grote moed en initatief bij de uitvoering van deze zeer riskante operatie.
Toen de duikboot eindelijk was gevonden en naar ondiep water was gesleept bleek er nog een torpedo aan boord te zijn die op scherp stond. Omdat door iedere kleine beweging of schok van de duikboot de torpedo gelanceerd kon worden nam Lieutenant Steele strenge voorzorgsmaatregelen om de boot te lichten. Bovendien bleek het pistool van een nieuw type te zijn en dat onschadelijk maken was een kwestie van gissen en dus zeer gevaarlijk.
Tijdens de hele operatie was het weer erg ruw en herhaaldelijke sneeuwstormen maakten het voorzichtig omgaan met de torpedo erg lastig waardoor de taak nog gevaarlijker werd.
Lt. Steele vond ook de explosieven om de boot tot zinken te brengen die zich in een bijzonder moeilijke positie in de deels ondergelopen boot bevonden en verwijderde die. Iedere verkeerde beweging van zijn kant in het slechte licht zou tot een explosie en zijn eigen dood hebben geleid maar door zijn moed en plichtsbesef werd dit nieuwe type dwergduikboot geheel intact buitgemaakt net als het nieuwste type pistool.
Lieutenant Steel nam ook deel aan de berging van een nieuw type torpedo uit een Seehund dwergduikboot die op 7 februari 1945 bij Yarmouth was gestrand. Dit was ook een zeer delicate en gevaarlijke operatie die in slecht weer onder uiterst moeilijke omstandigheden werd uitgevoerd en die een groot uithoudingsvermogen en plichtsbesef vereiste van deze officier en zijn helpers. De duikboot liep op de Scroby zandbank aan de grond en toen het mogelijkk was daar te komen ontdekte Lt. Steele dat hij grotendeels begraven was in drijfzand en zeer moeilijk om te bergen. Met hulp van een bulldozer, een tractor en pure wilskracht werd genoeg van de duikboot blootgelegd om berging van de torpedo mogelijk te maken. Het weer en de toestand van het zand maakten het noodzakelijk om zo snel mogelijk te werken en Lt. Steele werkte met zijn ploeg 30 uur lang onafgebroken door om de operatie met succes te voltooien. De berging van deze nieuwste types vijandelijke wapens was van groot nut bij het bepalen van passende tegenmaatregelen die destijds hard nodig waren omdat de dwergduikboten een bedreiging vormden voor de kustvaart en de scheepvaart in Het Kanaal.
George Medal

Bronnen

  • - Third Supplement to The London Gazette Issue 37318 published on the 19 October 1945

Foto