TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Waters, Richard Aitken

Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Lieutenant (Tijdelijk Luitenant-ter-Zee 2e klasse)
Eenheid:
Royal Navy
Toegekend op:
23 oktober 1945
Aanbeveling:
Lieutenant Waters had opdracht gekregen een Seehund dwergduikboot te bergen die op een zandbank bij Walcheren aan de grond was gelopen. De operatie begon op 13 januari en werd onder uiterst moeilijke omstandigheden op 5 februari 1945 voltooid. De duikboot lag bijna begraven onder het zand en het was onmogelijk het pistool van de bakboordtorpedo te verwijderen totdat hij een beetje was uitgegraven. Toen hij probeerde het pistool te verwijderen, ontdekte Lt. Waters dat dat met de hand verwijderd moest worden omdat het vastzat en hij moest beginnen met een koudbeitel en een hamer. Later, toen hij de torpedo aan stuurboord kon verwijderen moest hij de hamer weer gebruiken, ongeveer 60 centimeter onder ijskoud water, om het pistool uit de torpedo te verwijderen dat niet helemaal in de stand veilig stond. Hij moest ook de ontstekers met geweld uit het pistool halen, een zeer gevaarlijk werkje waar hij 3.5 uur voor nodig had. Een kleine misslag met de hamer tijdens een van deze operaties zou zeker een explosie tot gevolg hebben gehad met waarschijnlijk fatale gevolgen, een feit waarvan Lt. Waters zich volledig bewust was.
Dit was de eerste Seehund die zo volledig geborgen werd en met deze operatie werd volledige kennis verkregen van de nieuwste Duitse dwergduikboot die een bedreiging vormde voor onze kustvaart en de scheepvaart over Het Kanaal.
George Medal

Bronnen

  • - Third Supplement to The London Gazette Issue 37318 published on the 19 October 1945

Foto