TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Aten, Remmert

Geboortedatum:
9 augustus 1895 (Koog aan de Zaan, Nederland)
Overlijdensdatum:
15 augustus 1984
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Burger
Eenheid:
x, Nederlands Verzet
Toegekend op:
31 maart 1952
Voordracht:
"Heeft zich door het bedrijven van bijzonder moedige en beleidvolle daden in de strijd tegenover de vijand onderscheiden als lid ener illegale organisatie in Noord-Holland, waar hij in de nacht van 26 op 27 September 1944, nadat enige dagen tevoren een poging van andere verzetslieden was mislukt, op zeer gedurfde wijze een door de Duitsers aangebrachte springlading van meer dan 1000 kg, in dozen verpakt, uit een pijler van de Hembrug over het Noordzeekanaal was te verwijderen, samen met een kameraad. Hij moest daartoe eerst ± 200 meter zwemmen, vervolgens een mangat, dat ongeveer 1½ m onder water zat, zien tebereiken, de electrische leidingen, die daar binnenkwamen, opzij drukken en in de pijler naar boven klimmen tot waar de springlading was geboren. Deze lading werd vervolgens naar beneden doorgegeven waar zijn helper de dozen deed zinken. Het werk na circa vier uur in beslag en werd uitgevoerd op enige meters afstand van een Duitse wachtpost; bovendien doofde de zaklantaarn na een half uur arbeid zodat in het donker moest worden gewerkt. De terugtocht geschiedde wederom zwemmende.
In de nacht van 17 op 18 October werd opnieuw, thans alleen, een verkenningstocht gemaakt om vast te stellen wat van ’s vijands zijde was geschied nadat de sabotage was ontdekt. De springtof bleek thans aan de onderzijde afgesloten door een houten schot en de schildwacht stond er slechts een meter vandaan. Van een hernieuwde poging om de lading te verwijderen moest worden afgezien."

Koninklijk Besluit Nr.98, dd. 31 maart 1952.
Bronzen Leeuw (BL)

Bronnen

Foto