TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Henderson, Selby Roger

    Geboortedatum:
    24 april 1918 (Winnipeg/Manitoba, Canada)
    Overlijdensdatum:
    4 april 1940
    Begraven op:
    Gedenkplaats Vermiste Vliegeniers Runnymede
    Vak: 8. 
    Dienstnummer:
    40826
    Nationaliteit:
    Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

    Biografie

    Voor de oorlog was Selby Henderson lid van de Fort Garry Horse Cadets en hij ging in maart 1937 naar de RAF omdat hij zijn burger vliegbrevet al had gehaald. Opgeleid als navigator werd hij bij 206 Squadron van Coastal Command geplaatst maar binnen een paar uur na het beginnen van de vijandelijkheden werd hij overgeplaatst naar 110 Squadron om als navigator te fungeren voor Squadron Leader Kenneth Doran in een van de 15 Blenheims die op weg waren gestuurd voor de eerste aanval van de oorlog, die op de Admiral Scheer in Wilhelmshafen.
    Henderson ontving zijn DFC in februari 1940 tijdens een plechtigheid op Buckingham Palace en trouwde in mei van dat jaar met een meisje uit Norfolk. Helaas werd hij echter op 4 juli 1940 als vermist opgegeven in de Hudson N 7368 tijdens een zoektocht in de buurt van Texel. Zijn graf is onbekend en hij wordt herdacht op het Runnymeade Memorial.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Pilot Officer (2e Luitenant-vlieger)
    Toegekend op:
    1 januari 1940
    Aanbeveling:
    Op 8 november 1939 om 11:45 stuite een vliegtuig op verkenning, gevlogen door Pilot Officer S.R. Henderson, op twee Dornier Do 18 vliegboten. Hij ging onmiddellijk op het voorste toestel af en na een poging het te bombarderen deed hij vier aanvallen met zijn frontgeschut en draaide om zijn staartschutter in staat te stellen na iedere duik te vuren. Men zag salvo’s inslaan in de motoren en in het achterste deel van de romp en tijdens de derde duik zag men dat de staartschutter van de Dornier uitgeschakeld was. Na de vierde duik blokkeerde de frontmitrailleur en P/O Henderson trok zich uit de strijd terug en hief de blokkering op. Op dat moment nam de tweede vlieger, P/O R.H. Harper de besturing over en zette de aanval voort totdat de munitie van het frontgeschut was uitgeput. Hij trok zich toen uit de strijd terug en P/O Henderson nam de besturing weer over. Hij ging onmiddellijk weer in de aanval, gebruik makend van alleen zijn staartgeschut en men zag diverse salvo’s inslaan in de vleugels en in de motoren van de Dornier vliegboot. Het toestel trok zich daarna terug uit de strijd en keerde naar de basis terug.
    Deze officier had geen eerdere ervaring in luchtgevechten en toch toonde hij naast aanzienlijke vliegvaardigheden ook koelbloedigheid en grote vastberadenheid bij het doorzetten van zijn aanvallen zover als zijn munitievoorraad toereikend was. Er moet op worden gewezen dat deze officier de navigator was van het vliegtuig, gevlogen door Squadron Leader Doran tijdens de aanval op Wilhelmshafen op 4 september 1939.
    Distinguished Flying Cross (DFC)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

    Met "Oversees"-gesp.
    Canadian Volunteer Service Medal (1939-1947)

    Bronnen

    Foto