TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Davis, Herbert Arthur

Dienstnummer:
5770827
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lance-Corporal
Eenheid:
The Royal Norfolk Regiment
Toegekend op:
6 februari 1940
Aanbeveling:
Opvallende moed en kalmte tijdens nachtelijke patrouilles. Hij hielp zijn patrouilleleider bij het doorzoeken van een huis dat duidelijk door de vijand was bezet, in de hoop een gevangene te maken. Toen de patrouille werd ontdekt en onder S.A.A. vuur kwam en gebombardeerd werd toonde hij grote vastberadenheid en onverschilligheid voor gevaar en stelde een fraai voorbeeld voor de rest van de patrouille.

Military Medal (MM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
The Royal Norfolk Regiment (Manchester)
Toegekend op:
31 augustus 1944
Distinguished Conduct Medal (DCM)
Aanbeveling:
Bij Kohima, Assam.
Wegens opmerkelijke vaardigheid en moed als pelotonscommandant en opvallende moed en plichtsbesef op 4 en 5 mei 1944. Tijdens het optrekken langs de Norfolk Spur en de aanval op de G.P.T. heuvelrug werd het peloton van Sgt. Davis van A Company achtergelaten om een vijandelijke bunker te bezetten. Toen de opmars werd gehinderd en gevaar liep vast te lopen werd deze N.C.O. naar de rechterflank gestuurd om zich een weg door het oerwoud te banen. Onder zwaar vuur van sluipschutters en lichte mitrailleurs leidde hij zijn peloton in positie, nam veel vijanden voor zijn rekening en door zijn kalme en goede leiding herstelde hij de situatie zodat de opmars door kon gaan.
Tijdens de laatste aanval op de vijandelijke stelling was het persoonlijk voorbeeld van Sgt. Davis, toen velen van zijn peloton gewond waren geraakt, de oorzaak dat het restant twe bunkers die van vitaal beang voor de verdediging waren, met de bajonet aanviel.
Op 5 mei lag het peloton van Sgt. Davis onder zwaar vuur en hijzelf werd in zijn been geschoten. Hij weigerde zich te laten afvoeren totdat hij de situatie in de hand had en bleef zijn peloton onder vuur en met een koelbloedige minachting voor gevaar leiden waardoor zijn mannen zeer werden geïnspireerd.

Bronnen

  • - Supplement to The London Gazette Issue 34785 published on the 2 February 1940
    - Supplement to The London Gazette Issue 36679 published on the 29 August 1944

Foto