TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Craggs, Harold Telfer

Geboortedatum:
13 augustus 1919
Dienstnummer:
153607
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Na-oorlogse onderscheiding:
29 december 1987: Efficieny Medal (Captain/Honorary Major retired)

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
70th Field Regiment Royal Artillery, 139 Infantry Brigade, 46th Division, 5 Corps (70th Field Regiment Royal Artillery, 139 Infantry Brigade, 46th Division, 5 Corps)
Toegekend op:
23 september 1943
Aanbevolen door Lt.Col. H.G. Pepper, RA; de aanbeveling luidt:
Wegens opvallende moed en plichtsbesef tijdens de slag om Sedjanane van 27 februari tot 4 maart 1943.
Op 27 februari, tijdens de eerste tegenaanval door 16 DLI op het hoge terrein ten noorden van Sedjanane trad Capt. Craggs op als FOO bij de voorste compagnie van de infanterie. Deze compagnie kwam vroeg in de morgen onder zwaar vuur van mortieren en mitrailleurs en was gedwongen zich terug te trekken. Capt. Craggs trok zich niet terug maar stuurde zijn seiner terug met zijn set 21 en bleef zelf achter met zijn set 18 in een rivierbedding voor de infanterie van waaruit hij dekkingsvuur kon geven waaronder een rookgordijn waardoor de infanterie in staat was zich te hergroeperen en een volgende aanval kon inzetten.
Op 2 maart ging Capt. Cragg weer mee met een van de voorste compagnieën van de 16 DLI voor hun tweede tegenaanval op het hoge terrein ten noorden van Sedjanane. Tijdens deze aanval stuitte men weer op zwaar vuur van mortieren en mitrailleurs en de radio van Capt. Cragg werd door vijandelijk vuur vernield. Capt. Cragg bleef bij de infanterie en probeerde zijn bevelen via het infanterienet te geven totdat de DLI gedwongen werd zich terug te trekken en hij zich met hen terugtrok met medeneming van zijn mensen en uitrusting,
Op 3 maart fungeerde Capt. Cragg als RA verbindingsofficier op het Bn HQ 6th Lincs in Sedjanane en bleef daar zolang het 6th Lincs standhield, hij hield de verbinding met zijn Bty in stand en hielp Capt J. Welsh, MC aanzienlijk bij het leveren van vuur van het 70th Fd Regt Gp. Hij bleef tot het laatst aan toe in Sedjanane en toen hij zich terugtrok nam hij weer zijn hele bemanning en uitrusting mee. Zijn plichtsbesef onder de meest moeilijke omstandigheden was van het hoogste niveau en hij had de situatie voortdurend in de hand.
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Toegekend op:
29 november 1945
Mentioned in Dispatches

Bronnen

  • - Supplement to The London Gazette Issue 36180 published on the 21 September 1943
    - Supplement to The London Gazette Issue 37368 published on the 27 November 1945
    - Chelsea Military Antiques

Foto