TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Cohen, Vincent Oswald

Geboortedatum:
1912
Overlijdensdatum:
1984
Dienstnummer:
177343
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Vincent Cohen was een verwoed bergklimmer die op 16 jarige leeftijd voor het eerst de Alpen bezocht. Als jongeman gebruikte hij zijn talenten om zijn klimmen te betalen.
Het was ironisch dat hij na een rigoreuze training voor oorlogvoering in de bergen deelnam aan de landingen op Walcheren. Zijn batterij vertrok zonder voertuigen uit Breskens en landde op 1 november 1944 bij Vlissingen om directe steun te verlenen aan 155 Brigade die als onmiddellijke taak de verovering van Vlissingen had. D Company kwam om ongeveer 11:15 achter een rookgordijn aan land. Major Fairclough en Captain Cohen gingen naar voren om Dover (bunker 8) te verkennen en de mogelijkheden voor een open aanval. Major Fairclough werd om 13:50 gewond door vuur van sluipschutters en Captain Cohen nam het commando over 452 Mountain Battery op zich. Deze landingen betekenden zware gevechten met hoge verliezen.
Cohen zou een loopbaan als schilder hebben gevolgd maar hij was gedwongen zijn talenten op het commerciële vlak te gebruiken. Na enige tijd bij de De la Rue organisatie en andere bedrijven ging hij naar Metal Box waar hij hoofd van de ontwerpafdeling was tot aan zijn vervroegde pensionering vanwege multiple sclerose. Hij stierf in 1984.
Bevorderingen:
maart 1941: 2nd Lieutenant

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
1st Mountain Regiment RA, 52nd (Lowland) Infantry Division, British Army
Toegekend op:
11 oktober 1945
Aanbeveling:
Deze officier is de commandant geweest sinds de eenheid in oktober 1944 naar noordwest Europa kwam. Toen zijn bataljonscommandant bij Vlissingen gewond raakte voerde hij met totale koelbloedigheid en doelmatigheid het bevel over de batterij tijdens zeer moeilijke straatgevechten en kon uitzonderlijke vuursteun geven aan de 155th Infantry Brigade.
In de afgelopen zes weken heeft hij zijn ploeg waarnemeners meegenomen ter ondersteuninig van de 1st Commando Brigade bij de oversteek van de Rijn, de Weser, de Alter en de Elbe. Hij heeft bij elke gelegenheid onschatbare steun gegeven aan de eenheid waaraan hij was toegevoegd. Hij is vaak met hen opgetrokken onder zwaar vijandelijk mortier- en mitrailleurvuur om een waarnemingspost te bezetten van waaruit hij het meest effectieve vuur op de vijand kon leggen.
Hij heeft altijd een fraai voorbeeld gesteld voor zijn mannen en heeft de troepen waarmee hij werkte het grootste vertrouwen geschonken. Door zijn nauwkeurige vuur heeft hij vijandelijke maatregelen tegen onze troepen tegen gehouden en onze eigen troepen in staat gesteld hun doelen makkelijker en met minder verliezen te bereiken.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto