TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bartlett, William James Osborne

Dienstnummer:
197961
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
11th Battalion Royal Tank Regiment, 30th Armoured Brigade, 79th Armoured Division, British Army
Toegekend op:
7 juni 1945
Aanbeveling:
Captain Bartlett voerde een groep Buffaloos aan tijdens de oversteek van de Rijn op 24 maart 1945. Zijn opdracht was om op het Uur U, om 02:00 over te steken en de voorste eenheden van de aanvallende infanterie op MR 133420 aan land te zetten. Tijdens de feitelijke oversteek kwam zijn eenheid onder intens mortiervuur maar zonder van zijn koers af te wijken landde hij op het vooraf bepaalde punt. De infanterie klom uit de Buffaloos en kwam direct onder vuur van lichte mitrailleurs. Captain Bartlett stapte onmiddellijk uit en met een lid van zijn bemanning stormde hij meer dan 70 meter naar voren en schakelde het mitrailleurnest met granaten uit. Er werd een tweede nest ontdekt, ongeveer 50 meter naar rechts maar nogmaals volledige minachting voor zijn eigen veiligheid tonend, leidde Captain Bartlett onmiddellijk een aanval op het nest en schakelde het met vuur van Stens en handgranaten uit. Ware het niet vanwege de extreme moed en de krachtige leiding van deze officer, dan zou de operatie in deze sector ernstig gevaar hebben gelopen.
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
11th Battalion Royal Tank Regiment, 30th Armoured Brigade, 79th Armoured Division, British Army
Toegekend op:
23 augustus 1945
Military Cross (MC)
Aanbeveling:
Captain Bartlett voerde een groep Buffaloos aan tijdens de oversteek van de IJssel op 12 april 1945. Het maken van twee doorgangen tussen het voorste verzamelgebied van de Buffaloos en de oever van de rivier mislukte. Deze officier slaagde er echter na grote moeilijkheden in twee Buffaloos, ondanks zwaar mortiervuur over de waterkering te krijgen maar pas nadat hij de kering had verkend die voortdurend onder vuur lag. Met deze twee voertuigen maakte hij de oversteek en bij terugkeer op deze oever zette hij met zijn twee Buffaloos een veerdienst op en zette hiermee de rest van de infanterie over. Deze veerdienst werd onder intens vijandelijk vuur en op een ongedekte positie opgezet. Omdat de verkenningsofficier van de eenheid gewond was geraakt nam deze officier zijn taken over en markeerde op de andere oever onmiddellijk uitgangen om de volgende Buffaloos die toen klaar stonden langs een alternatieve route te leiden.

Tweede MC toegekend als gesp voor op het lint van de eerste MC.

Bronnen

  • - Supplement to The London Gazette Issue 37112 published on the 5 June 1945
    - Supplement to The London Gazette Issue 37235 published on the 21 August 1945
    - Unit Histories

Foto