TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Craig, Dan E.

Geboortedatum:
26 februari 1913 (Wahoo/Nebraska, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
22 december 2009 (Denver/Colorado, Verenigde Staten)
Dienstnummer:
O-405700
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
134th Infantry Regiment, 35th Infantry Division "Santa Fe", U.S. Army (134th Infantry Regiment, 35th Infantry Division "Santa Fe", U.S. Army)
Major Dan E. Craig, O-405700, Infantry, United States Army, wegens waardevol optreden bij de uitvoering van opmerkelijke diensten van 15 tot 19 juli 1944. Hij kwam in Nebraska in militaire dienst.

Headquarters 35th Infantry Division, General Orders No. 28 (2 september 1944).
Bronze Star  Medal (BSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
134th Infantry Regiment, 35th Infantry Division "Santa Fe", U.S. Army (134th Infantry Regiment, 35th Infantry Division "Santa Fe", U.S. Army)
Lieutenant Colonel Dan E. Craig, O-405700, Infantry, United States Army, wegens heldhaftige prestaties in het kader van militaire operaties tegen een vijand van de Verenigde Staten van Amerika in de omgeving van **** in Frankrijk op 4 december 1944. De vijand beschikte over een goed voorbereide verdediging van zijn terrein dat aan de overkant van een groot water lag. Geconfronteerd met een tactisch probleem deed Colonel Craig persoonlijk een verkenning ter voorbereiding op een aanval die inhield het inzetten van een compagnie voor een frontale aaanval en de verplaatsing van een andere compagnie naar hoog terrein van waaruit de vijandelijke flank zou worden aangevallen. Beginnend op een ongebruikelijk uur voerden beide compagnieën het plan van Colonel Craig uit dat tevens een inleidende artilleriebeschieting uitsloot. Gebruik makend van het element van verrassing werd niet alleen het doel snel bereikt maar de verliezen van onze troepen waren ook ongewoon laag. Colone Craig’s opmerkelijke leiding, zijn tactisch inzicht en zijn vermogen een goed opgesteld aanvalsplan uit te voeren strekken zijn aard als officier en leider van manschappen tot eer. Hij kwam in Nebraska in militaire dienst

Voor actie die werd getoond op 4 december 1944, in de buurt van Puttelange/departement Moselle, regio Lotharingen, Frankrijk.
Headquarters 35th Infantry Division, General Orders No. 59 (31 december 1944).
Deze medaille is verkregen in de vorm van een eikenloofteken voor op het lint van de eerste medaille.

Bronze Star  Medal (BSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
1st Battalion 134th Infantry Regiment, 35th Infantry Division "Santa Fe", U.S. Army (1st Battalion 134th Infantry Regiment, 35th Infantry Division "Santa Fe", U.S. Army)
Lieutenant Colonel Dan E. Craig, O-405700, Infantry, United States Army, wegens dapperheid in actie in de omgeving van Habkirchen in Duitsland van 12 tot 14 december 1944. Op 12 december kreeg het 1st Battalion, 134th Infantry Regiment onder bevel van Colonel Craig tot taak de rivier de Blies over te steken, een rivier die langs de Frans-Duitse grens loopt en een bruggenhoofd te vestigen bij de Duitse stad Habkirchen. Het was aan de briljante en gedurfde leiding van Colonel Craig te danken dat deze taak in de loop van vastberaden gevechten met succes werd uitgevoerd en die een periode van drie dagen in beslag namen. Nadat hij de pogingen had geleid van twee compagnieën, de rivier in aanvalsboten over te steken ondanks een verraderlijke stroming en intensief vuur dat veel slachtoffers maakte, hield Colonel Craig toezicht op de bouw van een voetbrug die echter door het nauwkeurige vijandelijke artillerievuur werd vernield. Colonel Craig slaagde er niettemin in een plan uit te werken waardoor de zwaar belaste troepen die het bruggenhoofd bezetten vitale voorraden ontvingen totdat er eindelijk op 14 december een brug kon worden gebouwd en pantservoertuigen gestuurd om de gedecimeerde compagnieën infanterie te versterken. Colonel Craig ging met tomeloze energie en bijna zonder ophouden tussen zijn mannen heen en weer, controleerde posities en stak de rivier over om zijn mannen tot het uiterste aan te sporen met zijn persoonlijke aanwezigheid tijdens felle tegenaanvallen door Duitse SS troepen. Colonel Craig’s uitstekende voorbereidingen, zijn totale minachting voor eigen veiligheid en zijn dappere leiding zijn in overeenstemming met de beste tradities van de landmacht van de Verenigde Staten van Amerika. Hij kwam in Nebraska in militaire dienst.

Headquarters 35th Infantry Division, General Orders No. 7 (17 januari 1945).
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

Foto