TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Buchanan, Norman Bruce

Geboortedatum:
16 september 1915 (St. Stephen/New Brunswick, Canada)
Overlijdensdatum:
27 juni 2008
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Major (Waarnemend Majoor)
Eenheid:
The Royal Canadian Artillery
Toegekend op:
9 december 1943
Aanbeveling:
In de nacht van 23 februari 1943. Hij probeerde steeds de infanterie te hergroeperen die via de batterijstelling terugstroomde. Hij stelde zelf wachtposten op de heuvels op en stuurde patrouilles uit. Hij bemachtigde een 6 ponds anti-tank kanon en regelde enkele A/Tk schutters om het te bedienen. Gedurende de volgende dag bemande hij een plaatselijke waarnemingspost, liet het geschut vuren en riep aanmoedigingen. Toen hij een vijandelijke waanemingspost niet met geschut kon uitschakelen, probeerde hij het als sluipschutter vanuit zijn eigen positie. Zijn voorbeeld was een voortdurende bron van inspiratie voor al zijn mannen.
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
The Royal Canadian Horse Artillery
Toegekend op:
6 maart 1944
Military Cross (MC)
Aanbeveling:
Om ongeveer 10:00 uur op 7 oktober 1943, fungeerde Capatain Buchanan, Troop Commander "F" Troop, 1Fd Regt RCHA, als voorste waarnemingsofficier bij het Carleton and York Regiment voor de aanval op de Gambatesa heuvel (772232 162 Gambatesa). Vanwege de aard van het terrein moest Capt. Buchanan te voet naar voren gaan met een set type 18. Toen het voorste peloton van de compagnie waar Capt Buchanan bij werkte, de top van de heuvel bereikte kwamen ze onder zwaar mitrailleurvuur van vijandelijke tanks (in hull down position?) en de voorste leden van het peloton werden geraakt. Capt. Buchanan handhaafde de verbinding met zijn batterij gedurende de hele periode en leverde zo onophoudelijk artillerievuur voor de voorste eenheden. Het was grotendeels aan de kalmte, de moed en de vindingrijkheid van Capt. Buchanan te danken dat het voorste peloton het terrein kon behouden en het gewonde personeel afvoeren.

Tweede MC toegekend als gesp voor op het lint van de eerste MC.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
The Royal Canadian Artillery
Toegekend op:
19 augustus 1944
Military Cross (MC)
Aanbeveling:
Deze officier landde met de reserve compagnie van de QOR van C als voorste waarnemer. Tijdens de verware gevechten ten noorden van St. Bernières was zijn kalmte onder vuur een voorbeeld voor allen. Toen een andere FOO door mitrailleurvuur werd geraakt, bemachtigde Capt Buchanan een brancard en een OR en hielp hem in veiligheid te brengen. Hij trok met de SD en G Highlanders van 9 Canadian Infantry Brigade op D + 1 naar voren en bezette een vooruitgeschoven waarnemingspost bij Les Boissons, hij bleef drie dagen lang op deze post. In die periode werd de post herhaaldelijk aangevallen. Tijdens deze aanvallen reageerde Capt. Buchanan niet alleen op de vijand met effectief artillerievuur maar hij leidde ook het zware vuur van kleine wapens en leverde zelf een grote bijdragen aan het stabiliseren van de gelederen in de voorste positie. Toen andere OP officieren en de FOB naar voren kwamen leidde hij hun bewegingen en verzekerde hun veiligheid. Toen er 12 Duitse tanks werden ontdekt, bemachtigde hij een sectie middelzware tanks en richtte die op het doel voorat de Medium OP arriveerde. De waarnemingspost werd uiteindelijk door een Duitse tank ontdekt en de officier sneuvelde door een voltreffer. Capt. Buchanan regelde toen direct de ontruiming van de post en bezette een andere enkele meters verder op de flank. Toen ze het uiteindelijk hoorden, drukten alle rangen in de voorste positie hun spijt uit hem te zien vertrekken. Gedurende deze vier dagen was de kalmte van Capt. Buchanan, zijn energie en zijn volledige minachting voor zijn eigen veiligheid een voorbeeld voor allen en samen met het waardevolle artillerievuur dat hij leverde waren dat belangrijke factoren voor het behouden van de positie.

Derde MC toegelend als tweede gesp voor op het lint van de eerste MC.

Bronnen

  • - Supplement to The London Gazette Issue 36278 published on the 7 December 1943
    - Supplement to The London Gazette Issue 36426 published on the 14 March 1944
    - Supplement to The London Gazette Issue 36679 published on the 29 August 1944

Foto