TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Gravell, Karl Mander

Geboortedatum:
27 september 1922 (Norkopping, Zweden)
Overlijdensdatum:
10 november 1941 (Calgary, Alberta, Canada)
Begraven op:
Oorlogsgraven van het Gemenebest Mountain View Cemetery
Vak: 4. Rij: 7. Graf: 2.
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Leading Aircraftman
Eenheid:
No. 2 Wireless School, Royal Canadian Air Force
Toegekend op:
11 juni 1942
Aanbeveling:
In november 1941 stortte een trainingstoestel neer en vloog onmiddellijk in brand.
Leading Aircraftman Gravell, die in training was voor radiotelegrafist/boordschutter slaagde erin zich uit het wrak te werken en weg te komen. Ondanks de enorme schok door het verlies van een oog en zware brandwonden die hij tijdens het ongeluk had opgelopen was Leading Aircraftman Gravellís eerste en enige gedachte het welzijn van zijn piloot. De piloot zat nog in het vliegtuig en Gravell, zijn eigen ernstige verwondingen negerend en het feit dat zijn kleding in brand stond, probeerde terug te keren naar het brandende wrak om de piloot eruit te halen. Hij had het vliegtuig bijna bereikt toen hij werd weggetrokken en op de grond heen en weer gerold om de brand van zijn kleding te doven.
Leading Aircraftman Gravell stierf later aan zijn verwondingen. Als hij niet aan de piloot had gedacht maar aan zijn eigen veiligheid en als hij niet onmiddellijk had geprobeerd zijn brandende kleding te doven dan zou hij waarschijnlijk het leven niet hebben verloren.
George Cross

Bronnen

Foto