TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kryder, George M., Jr.

Dienstnummer:
O-479715
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Voor verwonding als gevolg van militaire actie op 30 juli 1944 in Normandië, Frankrijk.

Headquarters 35th Infantry Division, General Orders No. 58 (26 december 1944).
Purple Heart
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Company I, 134th Infantry Regiment, 35th Infantry Division "Santa Fe", U.S. Army (Company I, 134th Infantry Regiment, 35th Infantry Division "Santa Fe", U.S. Army)
First Lieutenant George M. Kryder Jr, O-479715, Infantry, United States Army, wegens heldhaftige prestaties in het kader van militaire operaties tegen een vijand van de Verenigde Staten van Amerika in de omgeving van **** (Rémelfing) in Frankrijk op 8 december 1944. Op 8 december kreeg Company I, 134th Infantry opdracht 's nachts de Saar over te steken en de stad **** (Sarreinsming) op de andere oever binnen te trekken als onderdeel van de operatie van het bataljon. Nadat hij de oversteekplaats persoonlijk had verkend ging Lieutenant Kryder, die het bevel over Company I voerde, aan het hoofd van zijn mannen naar de rivier, zijn mannen aansporend voowaarts te gaan. Hoewel de linkerflank van deze compagnie ongedekt bleef toen een ondersteunende compagnie in een fel vuurgevecht met de vijand verwikkeld raakte, leidde Lt. Kryder over 3 kilometer langs vijandelijke stellingen, nam 50 vijanden gevangen en trok tenslotte **** (Sarreinsming) binnen. Het vijandelijk vuur van de vijand in de stad was zo hevig dat het afvoeren van gewonden en gevangenen onmogelijk bleek. Snel de situatie overziend, zette Lt. Kryder met hulp van zijn hospikken en andere soldaten die enige medische training hadden, een verbandpost op in een veroverd gebouw; daarmee redde hij ongetwijfeld talloze levens die anders verloren waren gegaan als er geen directe behandeling beschikbaar was geweest. Hij richtte ook een gevangenenkamp in en bracht alle burgers in een stadswijk bijeen en zocht onder hen naar personen die ervan verdacht werden de vijand te steunen. Deze actie droeg aanzienlijk bij aan het uitschakelen van vuur van sluipschutters in de stad. De agressieve en vindingrijke actie van Lt. Kryder was een belangrijke factor in het succes van zijn bataljon en strekt zijn aard en opleiding als officier tot eer. Hij kwam in Michigan in militaire dienst.

Headquarters 35th Infantry Division, General Orders No. 9 (29 januari 1945).
Bronze Star  Medal (BSM)

Bronnen

Foto