TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Baird, John Gordon

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Major (Waarnemend Majoor)
Eenheid:
Canadian Infantry Corps, Regina Rifle Regiment (Canadian Infantry Corps, Regina Rifle Regiment)
Toegekend op:
16 januari 1945
Aanbeveling:
In de avond van 8 februari 1945 deed het 1st Battalion, The Regina Rifle Regiment een aanval op de sterk verdedigde stad Zyfflich in Duitsland. Om ongeveer 20:30 kreeg C Company, onder bevel van Captain (Acting Major) John Gordon Baird opdracht om door B Company te trekken en het oostelijk deel van de stad in te nemen. De operatie werd gesteund door een squadron Sherman tanks.
Vanwege de regen moest Major Baird zijn plannen op het laatse moment wijzigen en binnen 30 meter van de vijand deed hij rustig een verkenning en gaf nieuwe bevelen. Toen er directe ondersteuning nodig was, leidde hij zelf de tanks in positie en leidde hun vuur hoewel hij wist dat veel vijanden waren gepasseerd en in de stad als sluipschutter fungeerden. Binnen twee uur had C Company het doel bereikt waarbij meer dan 100 vijanden gevangen werden genomen waaronder de commandant van een compagnie en die van een bataljon.
Het was grotendeels te danken aan de kalmte van deze officier onder de meest barre omstandigheden, aan zijn persoonlijke leiding en zijn volledige minachting voor eigen veiligheid dat de aanval van het bataljon slaagde.
Distinguished Service Order (DSO)

Bronnen

Foto