TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Swain, Thomas

Dienstnummer:
7043839
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Corporal (Korporaal)
Eenheid:
The Royal Irish Fusiliers
Toegekend op:
8 juli 1943
Ontvangen ter erkenning van dapper en opmerkelijk optreden in Noord-Afrika.
Aanbeveling:
In de Kef El Tiour stelling in de nacht van 24 op 25 april 1943 nam Cpl Swain met zijn compagnie deel aan een aanval op een vijandelijke versterking, punt 622. Gedurende de hele aanval was Cpl. Swain altijd vooraan, zijn mannen aanmoedigend. Hij was de eerste die het doel bereikte en met een andere man vernielde hij twee vijandelijke MG nesten.
Op 26 april 1943 nam Cpl. Swain weer deel aan een aanval bij daglicht op punt 622. Gedurende de aanval bevond Cpl Swain zich vooraan bij de aanvalsgroep en toonde grote moed en vastberadenheid bij het oprukken onder vuur van mitrailleurs en sluipschutters. Toen de groep binnen 100 meter van het doel werd opgehouden, kroop hij met zijn pelotonscommandant vrijwillig naar voren en ondanks nauwkeurig vuur van sluipschutters, waardoor vier mannen direct achter hem sneuvelden, bereikte hij de rotsen die het mitrailleurnest verborgen; ondanks de handgranaten klom hij op de rotsen en nam de hele geschutsbemanning gevangen. Cpl. Swain heeft tijdens de hele campagne de hoogste graad van leiderschap en moed getoond.
Distinguished Conduct Medal (DCM)

Bronnen

  • - Supplement to The London Gazette of 6th July 1943, Issue 36083, dated 8th July 1943
    - The National Archives WO/373/1, Image Reference:459

Foto