TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Thomson, George

Dienstnummer:
256786
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Major George Thomson, nu commandant van B eskadron, werd op 3 augustus 1944 bij Aunay-sur-Odon in de buurt van Caen per ongeluk beschoten en raakte ernstig gewond. Terugkerend van een bijeenkomst met zijn collega van A eskadron toen de twee eskadrons zich in een zeer kritieke situatie bevonden na het verlies van 20 tanks, werd hij door een van zijn sergeants tankcommandanten aangeroepen die, omdat hij geen antwoord kreeg, het vuur opende met zijn mitrailleur. Het bleek dat Thomson door vijf kogels was geraakt, waaronder een in zijn maag en een andere in zijn schouder. Hij werd op de achterkant van een van zijn 2 i/c tanks gelegd en daarna braken ze uit de omsingeling door de Duitse tankdivisie, terug naar de rest van het regiment en verloren ondertussen nog drie tanks. Thomson lag bijna twee jaar in het ziekenhuis om van zijn verwondingen te herstellen.

Promotions:
28 juni 1942: 2e Luitenant

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Captain (Waarnemend Kapitein)
Eenheid:
5th Battalion Royal Tank Regiment, 22nd Armoured Brigade, 7th Armoured Division, British Army
Toegekend op:
25 november 1943
Aanbeveling:
Lt. A/Captain George Thomson 5th Bn Royal Tank Regt heeft gedurende de hele periode van 18 februari tot 31 mei 1943 die nu in onderzoek is, in deze eenheid een groep Shermans aangevoerd en heeft gedurende deze periode aan elke actie van het bataljon deelgenomen. Hij heeft voortdurend grote moed, initiatief en bekwaamheid getoond bij het aanvoeren van zijn groep. Zijn voortdurende bereidheid om het tegen de vijand op te nemen is zeer opmerkelijk geweest. Zijn enige doel is steeds geweest het doden van Duitsers, een bewonderenswaardige instelling die hij volledig heeft waar gemaakt.
Een voorbeeld van zijn opmerkelijke optreden en moed was zijn actie op 7 mei 1943. Zijn groep beschermde het front van het bataljon bij MR J.9051 en naderde de laatste verdedigingslinie voor Tunis. Capt Thomson zag een groep vijanden, bestaande uit vier stuks 88 mm en een van 50 mm anti-tankgeschut en drie vrachtwagens vol met infanterie die haastig een defensieve positie innamen op deze linie. Hij overzag snel de situatie, nam strijdpositie in en nam het tegen de vijand op waarbij hij zelf onder zwaar vuur kwam. Hij schakelde al snel de twee 88’ers en het 50 mm kanon uit. De andere twee 88’ers werden zo nauwkeurig door hem beschoten dat hij de bemanningen dwong het geschut te verlaten dat later onbeschadigd werd buitgemaakt. De infanteristen verspreidden zich en werden later gevangen genomen.
Met deze actie werd het bataljon in staat gesteld de opmars naar Tunis veel eerder dan gepland voort te zetten en ook werd de laatste poging van de vijand verijdeld een defensieve linie op te zetten om de stad te dekken. Zijn initiatief, zijn persoonlijke moed en zijn opmerkelijke leiding en vechtlust vormen een inspiratie voor alle rangen en ik aarzel niet hem voor te dragen voor een periodieke toekenning van het MC.
Military Cross (MC)

Bronnen

  • - Fifth Supplement to The London Gazette Issue 35844 published on the 29 December 1942
    - Supplement to The London Gazette Issue 36261 published on the 23 November 1943
    - Dix Noonan Webb

Foto