TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Reed, Owen Perceval Elrington

Geboortedatum:
13 september 1910 (Londen, Groott-Brittannë)
Overlijdensdatum:
8 juli 1997 (Levant/West Sussex, Groot-Brittannië)
Dienstnummer:
222649
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Owen Reed begon zijn loopbaan in het theater want zijn familie had een sterke theater achtergrond. Daarna hield hij zich bezig met radio producties.
Tijens de Tweede Wereldoorlog diende Reed bij het Royal Tank Regiment in Engeland en Egypte. Daarna voegde hij zich bij de SIS en werd per parachute afgeworpen achter de vijandelijke linies in Joegoslavië (en in september 1944 in Slovenië) als inlichtingenofficier om Tito te helpen. Dit was uiterst geheim werk en zijn vrouw wist niet waar hij was of wat hij deed. Al wat ze wist was een regelmatige betaling voor "aardappelen". Op een keer baande Reed zich ‘s nachts moeizaam een weg met een zware lading explosieven om een brug over de Donau op te blazen. Toen hij daar uiteindelijk aankwam ontdekte hij dat de R.A.F. de vorige dag de klus al geklaard had.
Reed werd uiteindelijk het hoofd van de Geallieerde missie op Tito’s hoofdkwartier in Kroatië. Nadat de Duitsers zich in het voorjaar van 1945 uit Joegoslavië terug trokken ging hij met de partizanen per motorfiets naar Zagreb waar hij de Britse Militaire Attaché werd en hij combineerde diplomatiek werk met humanitaire hulp. Toen hij naar Engeland terug keerde werd hij door Kim Philby, de dubbelagent ondervraagd en ook door anderen.
Veel van zijn oorlogservaringen worden beschreven in "Our Man in Yugoslavia" door Sebastian Ritchie.
Na de oorlog hervatte hij zijn voor-oorlogse activiteiten en werd TV producer voor de BBC, vooral van kinderprogramma’s. In 1946 werd hij hoofd opleidingen van de BBC.

Bevorderingen:
19 maart 1930: Pilot Officer (probation)
29 september 1931: legt zijn aanstelling neer vanwege slechte gezondheid.
3 januari 1942: 2nd Lieutenant
? Lieutenant
? Captain
januari 1944: Major

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (temporary Captain) (local Major)
Eenheid:
British Mission at Partisan H.Q. Croatia, Secret Intelligence Service (SIS), Directorate of Military Intelligence (DMI), Imperial General Staff, War Office, British Government
Toegekend op:
21 december 1944
Aanbeveling:
Wegens het per parachute te zijn afgesprongen in Joegoslavië op 12 oktober 1943 en daarna te hebben gefungeerd als hoofd van de Britse missie op het partizanenhoofdkwartier in Kroatië. Gedurende bijna de hele periode is Reed alleen op zijn post geweest en is geheel verantwoordelijk geweest voor de Britse betrekkingen met dit belangrijke hoofdkwartier in verband met de aanvoer van voorraden, het verstrekken van inlichtingen en de evacuatie van ontsnapte Britse krijgsgevangenen. Hij heeft opmerkelijk plichtsbesef getoond, werkend onder uitzonderlijk moeilijke omstandigheden en hij heeft uitstekende betrekkingen aangeknoopt met het partizanencommando in dit gebied. In november is hij erin geslaagd 80 ontsnapte Britse krijgsgevangenen onder Major Gibson R.T.R. over zee via Senji naar Bari te evacueren in een schip van de partizanen en sindsdien is een groot aantal Britse en Amerikaanse krijgsgevangen door zijn gebied getrokken en is in veiligheid gekomen dankzij zijn tijdige hulp. Major Gibson en alle andere officieren die met hem in contact zijn gekomen, kunnen niet hoog genoeg opgeven over zijn werk. Vanuit ons oogpunt zijn de inlichtingen, verkregen door dit station van eerste klas kwaliteit geweest en zijn zeer goed in Londen, Caïro en Algiers ontvangen.
Bovenstaande informatie dient te worden beschouwd als streng geheim en mag niet worden gedeeld met onbevoegde personen of op enige manier worden gepubliceerd.

In eerste instantie voorgedragen voor een DSO maar opgewaardeerd naar een OBE
Officer of the Order of the British Empire (OBE)

Bronnen

  • - The London Gazette Issue 33593 published on the 1 April 1930
    - The London Gazette Issue 33774 published on the 24 November 1931
    - Second Supplement to The London Gazette Issue 35433 published on the 23 January 1942
    - Second Supplement to The London Gazette Issue 36850 published on the 19 December 1944
    - Kopie van de originele aanbeveling - STIWOT archief
    - The Independent
    -Balkananalysis.com
    -BBC - People's War

Foto