TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stewart, Ian Adam

Overlijdensdatum:
6 oktober 1942
Begraven op:
Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Rheinberg
Vak: 17. Rij: B. Graf: 1.
Dienstnummer:
78534
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Ian Stewart kwam in mei 1939 in dienst bij de R.A.F.V.R. Hij sneuvelde, 24 jaar oud, in actie op 6 oktober 1942 toen hij bij 44 Squadron diende. Hij is begraven op de oorlogsbegraafplaats van Rheinberg.

Bevorderingen:
? Sergeant
17 april 1940: Pilot Officer (probation)
? 1941: Flying Officer
20 januari 1942: Flight Lieutenant (war sub)

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flying Officer (1e Luitenant-vlieger)
Eenheid:
No. 61 Squadron, Royal Air Force (No. 61 Squadron, Royal Air Force)
Toegekend op:
18 april 1941
Aanbeveling:
Deze officier heeft als piloot en als navigator 27 operationele vluchten gemaakt, zes ervan naar Berlijn. Hij heeft tegen de vijand aanzienlijke successen behaald en twee keer is hij, met bijzondere bekwaamheid van navigeren, in staat geweest zijn toestel te behouden. Sinds hij eerste piloot werd heeft hij nooit geaarzeld naar de laagste hoogte te gaan om zijn aanvallen uit te voeren en hij heeft altijd een goed voorbeeld van bekwaamheid en plichtsbesef gesteld.

Verdere aanbevelingen:
Deze officier heeft als navigator en piloot 182,4 uur gevlogen op 27 operationele missies, zes ervan naar Berlijn. Bij een gelegenheid, toen hij navigator was, opende zijn vliegtuig het vuur op een vijandelijk toestel dat het laatst werd gezien in een verticale duik naar zee. Bij een andere gelegenheid, toen hij op geringe hoogte bij een aanval over het doel vloog, werd zijn toestel geraakt en het was grotendeels te danken aan de nauwkeurigheid van navigeren van deze officer dat hij de Engelse kust net kon bereiken voordat de brandstof opraakte. Sinds hij eerste piloot werd heeft hij nooit geaarzeld naar de laagste hoogte te gaan om zijn aanvallen uit te voeren en heeft zich in zijn speurtocht naar doelen nooit door het allerslechtste weer laten weerhouden. Bij een gelegenheid, toen hij in slecht weer van Berlijn terugkeerde, raakte zijn brandstof op maar door zijn bekwaamheid was hij in staat zijn toestel zonder schade op een klein veld aan de grond te zetten. Deze officier heeft altijd een goed voorbeeld van bekwaamheid en plichtsbesef gesteld.
Distinguished Flying Cross (DFC)

Bronnen

Foto