TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Sheen, Desmond Frederick Burt

Geboortedatum:
2 oktober 1917 (Sydney/New South Wales, Australie)
Overlijdensdatum:
april 2001 (Salisbury/Wiltshire, Verenigd Koninkrijk)
Dienstnummer:
39474
Nationaliteit:
Australische (1901-heden, Federaal Koninkrijk)

Biografie

Na het doorlopen van de school werkte Sheen drie jaar op het departement van de Eerste Minister tot hij oud genoeg was om zich met succes als kadet aan te melden bij de R.A.A.F. Hij reisde in 1937 naar Engeland waar hij een aanstelling kreeg bij de R.A.F. Tijdens operaties in Schotland in 1939 raakte hij aan zijn been gewond maar keerde terug en nam deel aan de Battle of Britain. Hij voerde het bevel over 72 Squadron en bezette later staffuncties in Engeland en in het Midden Oosten. In 1946 was hij Acting Wing Commander toen hij naar AustraliŽ werd gerepatriŽerd.
Hij meldde zich op 14 juli 1949 voor een vaste aanstelling bij de R.A.F. en kreeg die; voerde het bevel over 502 Squadron en bekleedde later hoge functies bij het R.A.F. Central Flying Establishment op Leuchars, op R.A.F. Odiham en bij Transport Command. Daarna was Air Advisor Delhi zijn laatste overzeese detachering. Hij ging in 1971 als Group Captain met pensioen en ging naar BAC/British Aerospace. Hij stierf in april 2001 in Salisbury, Engeland en werd, samen met zijn vrouw Muriel begraven in een 14de eeuwse kerk in Ellingham bij Ringwood, Nants.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flying Officer (1e Luitenant-vlieger)
Toegekend op:
7 mei 1940
Wegens het leiden van zijn sectie van drie toestellen tegen een groter aantal vijandelijke machines. Hij heeft een ervan gedwongen tot een noodlanding in zee en een ander beschadigd.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Squadron Leader (Waarnemend Majoor-vlieger)
Eenheid:
No. 72 (Basutoland) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
21 oktober 1941
Distinguished Flying Cross (DFC)
Aanbeveling:
Sinds juli 1941 heeft Squadron Leader Sheen het squadron, en soms de hele wing, aangevoerd op 43 operationele missies boven noord Frankrijk. Hij heeft deze missies met voortdurende bekwaanheid en moed uitgevoerd en onder zijn leiding heeft het squadron een hoge graad van doelmatigheid bereikt. Bij een gelegenheid werd het squadron bedreigd door een numeriek groter aantal vijandelijke jagers maar door zijn kalmte en knappe tactiek heeft Sq.Ldr. Sheen zijn squadron voor grote verliezen behoed en is erin geslaagd ten minste drie jagers te vernietigen. Sq.Ldr. Sheen heeft zelf een aantal vijandelijke toestellen vernietigd waarvan een ís nachts.

Tweede DFC toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DFC.

Bronnen

Foto