TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Pritchard, John A.

Geboortedatum:
12 januari 1914 (Redfield/South Dakota, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
30 november 1943
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

John A. Pritchard werd op 12 januari 1914 geboren in Redfield. In 1931 studeerde hij af aan de Beverly Hills High School in Californië. Hij werkte als District Collector bij de Los Angeles Times. Tussen 1 maart 1932 en 17 augustus 1934 diende hij bij de U.S. Navy en ging vervolgens naar de Naval Academy Prep School om op 20 augustus in dienst te treden bij de U.S. Coast Guard. In augustus 1940 kreeg John Pritchard een vliegopleiding aan het Naval Air Training Center te Pensacola en werd hij Coast Guard Aviator bij het Coast Guard Air Station, Miami. Rond 1942 diende hij bij CGC Northland. Bij de redding van een vliegtuigbemanning op 29 november 1943 raakte John Pritchard vermist en werd op 30 november 1943 officieel dood verklaard.

Bevorderingen:
2 juni 1941: Lieutenant (junior grade);
15 juni 1942: Lieutenant.

Loopbaan:
1 maart 1932 - 17 augustus 1934: U.S. Navy;
17 augustus 1934: Naval Academy Prep School;
20 augustus 1934 - 2 juni 1938: U.S. Coast Gurad Academy;
?: Line Officer Cutter U.S.C.G. "Haida", Bering Sea Patrol;
augustus 1940: Naval Air Training Center, Pensacola, Florida;
15 februari 1941: Coast Guard Aviator No. 82;
?: Coast Guard Air Station Miami;
februari 1942: Aviation Officer CGC Northland, Greenland Patrol;
?: Coast Guard Air Station Miami;
?: CGC Northland, Greenland Patrol.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (Luitenant-ter-Zee 2e Klasse)
Eenheid:
U.S.C.G.C. Northland
Aanbeveling:
Wegens dapper optreden, dienend aan boord van de U.S.C.G.C. Northland tijdens de redding van drie leden van de R.C.A.F. op 23 november 1942 die 13 dagen lang op de ijskap van Groenland hadden vastgezeten. Lieutenant Pritchard had zich vrijwillig aangemeld voor een reddingsploeg van het schip en ging met zijn mannen in een motorsloep aan de rand van zwaar pakijs tot dicht bij de kop van de gletsjer in de baai en, zich volledig bewust van het steeds aanwezige gevaar van een afkalvende Ancretok gletsjer ging hij aan land. Vergezeld door zijn mannen werkte hij zich moedig langs een helling omhoog naar de gletsjer en maakte met licht en geluiden contact met de gestrande vliegers. Zich realiserend dat snelheid essentieel was, zetten hij en zijn mannen door, staken in het donker vele honderden meters gebied met gletsjerspleten over om de vermoeide vliegers te bereiken en slaagden er uiteindelijk in hen veilig naar het schip over te brengen. De knappe voorbereiding door Lt. Pritchard, zijn onbevreesde leiding en zijn grote persoonlijke moed droegen aanzienlijk bij aan de dappere redding van de gestrandde mannen en pasten binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Posthuum toegekend.
Navy and Marine Corps Medal (NMCM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (Luitenant-ter-Zee 2e Klasse)
Eenheid:
U.S.C.G.C. Northland
Aanbeveling:
Wegens dapperheid en buitengewone prestaties in de lucht als piloot van een vliegtuig dat op 28 en 29 november 1942 vliegers van de landmacht redde die op de ijskap van Groenland waren gestrand. Zich zeer goed bewust van de gevaren, verbonden aan het landen op en starten vanaf het ijs met een zwaar geladen vliegtuig en de waarschijnlijke gevolgen van een mislukking, startte Lt. Pritchard met zijn vliegtuig in de baai van Comanche, oost Groenland en vloog naar de ijskap waar de vliegers waren gestrand. Toen hij de omgeving van de gestrandde vliegers bereikte stuurde hij zijn vliegtuig naar een veilige plek op de ijskap, nam twee van de gewonde mannen aan boord, steeg met superieure vliegkunst op en kwam veilig bij zijn schip aan. De volgende dag meldde hij zich als vrijwilliger om de reddingsoperatie van de gestrandde vliegers voort te zetten en bereikte hen zonder problemen. Nadat hij een van de mannen aan boord had genomen steeg hij weer met succes op en ging op weg naar zijn schip maar kwam daar niet aan. Met zijn moed, zijn vaardigheid en onbevreesde plichtsbesef hiled hij de beste tradities van de Amerikaanse marine hoog.

Posthuum toegekend.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Ontvangen met "SEA" gesp.
American Defence Service Medal

Bronnen

Foto