Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Parish, Graham Leslie

Geboortedatum:
29 augustus 1912 (Sheffield, Yorkshire, Groot-BrittanniŽ)
Overlijdensdatum:
16 september 1943 (Khartoum Vliegveld, Soedan)
Begraven op:
Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Khartoum
Vak: 11. Rij: C. Graf: 7.
Dienstnummer:
1115314
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
RAF Middle East Command, HQ, Royal Air Force
Toegekend op:
2 april 1943
Aanbeveling:
Sergeant Parish was navigator van een vliegtuig op een afleveringsvlucht van Engeland naar het Midden Oosten. Kort na de start op een morgen in september 1942 vanaf een vliegveld in Anglo-Egyptisch Soedan, viel de bakboordmotor uit en de piloot probeerde terug te keren om op het vliegveld te landen. Vanwege het ruwe terrein konden de remmen niet volledig worden gebruikt. Het toestel raakte een gebouw op het vliegveld en vloog in brand.
Alle bemanningsleden, behalve Sgt. Parish en een passagier wiens beide benen waren gebroken, wisten uit de brandende bommenwerper te komen. Ten tijde van de noodlanding stond Sgt. Parish onder het astroluik en de passagier stond bij de nooddeur die in de vloer van de romp zit. Die deur was onbruikbaar omdat het landingsgestel was afgebroken en het toestel op zijn buik lag. Het vuur, dat de bommenwerper volledig vernielde, was zo fel dat er geen hulp kon worden gegeven aan de navigator, noch aan de passagier. Toen het vuur doofde werd het lichaam van Sgt. Parish gevonden, leunend tegen de staartkoepel en de passagier naast hem met zijn arm over de schouder van de vlieger. Omdat de passagier vanwege zijn gebroken benen niet kon lopen, was het duidelijk dat Sgt. Parish hem vanaf de nooddeur naar de staartkoepel heeft gedragen, een afstand van acht meter, in de hoop dat ze allebei door de koepel konden ontsnappen. Ongetwijfeld raakten beiden bedwelmd en verbrandden levend bij hun poging. Sgt. Parish had door het luik kunnen ontsnappen maar zijn onzelfzuchtige wens de passagier te helpen, kostte hem zijn leven. Hij toonde moed van het hoogste niveau.

Postuum toegekend
George Cross

Bronnen

Foto