TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Conner, Garlin Murl

Geboortedatum:
2 juni 1919 (Aaron/Kentucky, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
5 november 1998 (Albany/Kentucky, Verenigde Staten)
Begraven op:
Memorial Hill Cemetery
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
Company K, 3rd Battalion, 7th Infantry Regiment, 3rd Infantry Division "The Rock of the Marne", U.S. Army
Toegekend op:
1943
Aanbeveling:
Op ** oktober 1943, tijdens een hevige vijandelijke tegenaanval, verliet Sergeant Conner de veiligheid van een gedekte positie om het vuur te leiden en mannen op te stellen in een bres in de linie. Deze mannen waren toen afgesneden van hun eigen peloton en lagen onder het zwaarste vuur van de vijand die door onze linies probeerde te breken. Hoewel hij ten tijde van de actie bij de verbindingsdienst zat, nam Sgt Conner op eigen initiatief en met volledige minachting voor eigen veiligheid de controle over de situatie op zich, gaf bevelen en verleende eerste hulp aan veel van onze gewonden die niet konden worden afgevoerd.

Headquarters, 3d Infantry Division, General Orders No. 84
Silver Star Medal (SSM)
Aanbeveling:
Op 30 januari 1944, om ongeveer 02:00 uur bij Ponto Rotto in Italië, bestormde T.Sgt Conner een zwaar versterkt huis, hij leidde een aanvalsgroep die hij had samengesteld en slaagde erin het huis te zuiveren. Het huis dat bezet werd gehouden door soldaten bewapend met mitrailleurs en machinepistolen blokkeerde een aanval die door Company K was ingezet. Eerder raakten 4 mannen gewond die waren uitgestuurd om het te veroveren. T.Sgt Conner nam een Bazooka team en 2 grenadiers mee, ging hen voor over 50 meter ongedekt terrein en leidde openlijk zulk doeltreffend vuur op de vijand van 25 meter afstand dat een mitrailleur en 2 machinepistolen werden uitgeschakeld en de bemanning van een 4de automatisch wapen op de vlucht sloeg. Het resultaat was dat Company K ongehinderd kon optrekken.

Headquarters, 3d Infantry Division, General Orders No. 87 (Bronze Oak Leaf Cluster)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
2nd Lieutenant (2e Luitenant)
Eenheid:
Company K, 3rd Battalion, 7th Infantry Regiment, 3rd Infantry Division "The Rock of the Marne", U.S. Army
Toegekend op:
11 januari 1945
Silver Star Medal (SSM)
Aanbeveling:
Op 11 september 1944 resulteerde het onbevreesde leiderscahp van 1st Lieutenant (toen nog 2nd Lt) Conner onder verwoestend vuur van vijandelijke granaten en handwapens in de verovering door zijn compagnie van een kruispunt ten noorden van **** in Frankrijk. Ondanks granaten die binnen 10 meter van hem ontploften waardoor eerst 6 mannen werden geraakt en later 3 gewond raakten, bleef 1st Lt Conner optrekken en inspireerde zijn peloton hem te volgen tot hij nog ongeveer 300 meter van de vijand was verwijderd. Hij kroop toen alleen 250 meter naar voren onder vuur van mortieren, mitrailleur- en geweervuur dat hem bijn raakte en verkende de opstelling van de vijand. Zijn peloton leidend via een gedekte route in de rug van de vijand, lanceerde hij een verrasingsaanval, stelde een mitrailleur en 2 mortieren buiten gevecht, doodde 3 vijanden, nam er 7 gevangen en dwong de rest te vlichten.

Headquarters, 3d Infantry Division, General Orders No. 11 (Bronze Oak Leaf Cluster)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
S-2, 3rd Battalion, 7th Infantry Regiment, 3rd Infantry Division "The Rock of the Marne", U.S. Army
Toegekend op:
10 februari 1945
Silver Star Medal (SSM)
Aanbeveling:
Op 3 februari 1945 bij ***** in Frankrijk nam 1st Lt Conner het bevel op zich over een zwaar gehavende en ongeorganiseerde infanteriecompagnie en leidde die in een aanval over 200 meter onder vuur liggend terrein. Ondanks kogels die hem net misten rende 1st lt Conner met zo'n grimmige felheid naar voren dat de vijand volledig overdonderd werd. In man tegen man gevechten leidde hij zijn aanvalseenheden bij het doden van 12 vijanden en het gevangen nemen van nog eens 75 waarmee hij de vijandelijke weerstand in de stad verpletterde.

Headquarters, 3d Infantry Division, General Orders No. 43 (Bronze Oak Leaf Cluster)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Company K, 3rd Battalion, 7th Infantry Regiment, 3rd Infantry Division "The Rock of the Marne", U.S. Army
Toegekend op:
10 februari 1945
Distinguished Service Cross (DSC)
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom in actie. Op 24 januari 1945, om 08:00 uur bij Houssen in Frankrijk rende Lt Conner 400 meter door terrein dat onder een intense concentratie van vijandelijke artillerie lag om eigen vuur te leiden op een groep van 6 Type VI tanks en tankjagers, gevolgd door 600 fanatieke Duitse infanteristen die met volle kracht de sleutelpositie aanvielen die door zijn bataljon bezet werd. Lt Conner rolde een spoel telefoonkabel af en negeerde granaten die 25 meter van hem vandaan ontploften en takken van de bomen sloegen en plofte in een ondiepe greppel 30 voor de positie van zijn voorste compagnie uit. Hoewel de greppel onvoldoende dekking bood tegen het zware automatische vuur van de oprukkende infanterie leidde hij vanuit zijn liggende positie kalm schot na schot van de artillerie op de vijand en dwong hem terug naar de dekking van een dijk. Drie uur lang bleef hij op zijn waarnemingspost ondanks golf na golf van Duitse infanterie die voorwaarts drong tot op 5 meter van zijn positie. Terwijl de laatste, alles of niets aanval naar voren drong gaf hij zijn artillerie bevel het vuur op zijn eigen positie te concentreren om de vijand te stoppen, desnoods ten koste van zijn eigen leven. Eigen artillerievuur sloeg op minder dan 5 meter van hem in, bedolf zijn positie en zijn enige assistant raakte gewond. Lt Conner bleef echter het vuur leiden op de aanvalseenheden die overal om hem heen zwierven tot de Duitse aanval verpletterd en uiteengeslagen werd. Door zijn voorbeeldige heldenmoed doodde hij ongeveer 50 en verwondde een geschatte 100 Duitsers, sloeg de sterke Duitse aanval af en voorkwam zware verliezen in zijn bataljon. Hij kwam in Aaron, Kentucky in militaire dienst.

In 2018 vervangen door een MoH.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Company K, 3rd Battalion, 7th Infantry Regiment, 3rd Infantry Division "The Rock of the Marne", U.S. Army
Toegekend op:
26 juni 2018
Medal of Honor - Army (MoH)
Aanbeveling:
In de morgen van 24 januari 1945, diende 1st Lieutenant Garlin M. Conner als stafofficier inlichtingen bij het 3rd Battalion, 7th Infantry, 3rd Infantry Division bij de stad Houssen in Frankrijk toen Duitse formaties optrokken naar de positie van het 3rd Battalion. Omdat het bataljon gevaar liep overrompeld te worden, meldde Conner zich om vrijwillig naar voren te rennen tot in het centrum van de vijandelijke aanval om in een positie te komen van waaruit hij eigen artillerievuur op de oprukkende vijandelijke troepen kon leiden.
Met volledige minachting voor eigen veiligheid werkte Conner zich 400 meter door vijandelijk artillerievuur dat bomen op zijn weg kapot schoot en het om hem heen scherven deed regenen, ondertussen rolde hij een telefoonkabel uit die nodig was om contact te maken met de commandopost van het bataljon. Toen hij de frontlijn van het bataljon naderde bleef hij onder de verwoestende vijandelijke aanval doorgaan naar een positie ongeveer 30 meter voor de verdedigende Amerikaanse troepen uit. Hij dook in een ondiepe greppel die hem weinig dekking bood tegen het voortrollende vijandelijke vuur van mitrailleurs en kleine wapens.
Terwijl er overal om hem heen granaten insloegen, leidde Conner kalm vele salvo's op een troepenmacht van 600 infanteristen, 6 tanks Type VI en tankjagers; na ieder schot corrigeerde hij de artillerie vanuit zijn liggende positie tot de vijand gedwongen werd zijn opmars te stoppen.
Drie uur lang bleef hij in die liggende positie, weerstond de herhaalde aanvallen van de Duitse infanterie die op een bepaald moment tot binnen 5 meter van zijn positie doordrong. Toen de Duitsers een alles of niets aanval lanceerden om de Amerikaanse linies en zijn lokatie onder de voet te lopen, gaf Conner zijn artillerie bevel zich op zijn eigen positie te concentreren om de vijand af te stoppen, desnoods ten koste van zijn eigen leven.
Conner negeerde de eigen artilleriegranaten die zijn positie bedolven en binnen enkele meters explodeerden en bleef het artillerievuur op de vijand leiden die overal om hem heen zwierf tot de Duitse aanval uiteindelijk afgeslagen werd. Door zijn ongelooflijke heldendom en minachting voor zijn eigen leven hield Conner de vijandelijke opmars tegen. De artillerie die hij vaardig leidde hoewel die onder voortdurend vijandelijk vuur lag, doodde ongeveer 50 Duitse soldaten en verwondde er minstens 100 waardoor zware verliezen in zijn bataljon werden voorkomen.

Postuum toegekend
"Wij eren deze boerenjongen uit Kentucky die het kwaad onder ogen zag met de kracht van een strijder en het hart van een ware held."
President Donald J. Trump
Ceremonie in het Witte Huis, 26 juni 2018.
"Het lijdt geen twijfel dat Lt Conner een MoH zou hebben moeten ontvangen voor zijn daden. Een van de grootste teleurstellingen uit mijn loopbaan is dat de MoH niet is toegekend aan een van de meest opmerkelijke soldaten waarvan ik het voorrecht had hem onder mijn bevel te hebben".
Maj. Gen. b.d. Lloyd B. Ramsey
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Bronze Oak Leaf Cluster
Purple Heart
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Bronze Oak Leaf Cluster
Purple Heart

Bronnen

Foto's