Souter, Donald Ross

Geboortedatum:
1923 (Calgary/Alberta, Canada)
Dienstnummer:
J89782
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Flying Officer (Waarnemend 1e Luitenant-Vlieger)
Eenheid:
No. 61 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
27 maart 1945
Samenvatting:
Aanbeveling:
F/O Souter heeft 28 missies (totaal 168 vlieguren) met succes voltooid waaronder veel aanvallen op Duitse doelen als Stettin, Darmstadt (2 x), KŲnigsburg (2 x), Wilhelmshafen, Bremen, DŁsseldorf en Hamburg.
In de nacht van 19 op 20 september 1944 werd het toestel van F/O Souter, op de retourvlucht van een geslaagde aanval op Rheydt, aangevallen door een vijandelijke nachtjager met als gevolg uitgebreide schade aan de roeren van zijn vliegtuig. Door knap om te gaan met zijn toestel en ondanks de opgelopen schade bond hij de strijd aan met de vijand, beschadigde hem verdreef hem. F/O Souter vloog toen zijn toestel naar de basis terug en maakte een veilige landing.
Toen hij in de nacht van 6 op 7 november het Dortmund-Eenmskanaal aanviel werd het toestel van F/O Souter door zware flak geraakt tijdens het aanvliegen. Daardoor niet afgeschrikt bleef Souter vast op koers naar het doel en viel het met succes aan. Op de retourvlucht werd ontdekt dat zowel de Gee als de radio waren uitgevallen en dat de romp doorzeefd was door de flak maar F/O Souter vloog veilig met behulp van D/R navigatie naar dit land terug en landde veilig.
F/O Souter heeft steeds een opgewekte minachting voor gevaar getoond, samen met een koelbloedige moed en grote deskundigheid als piloot en gezagvoerder. Zijn deskundigheid, vastberadenheid en vindingrijkheid zijn een inspiratie voor zijn medepiloten en voor zijn squadron. Hij wordt voorgedrgen voor toekenning van het Distinguished Flying Cross.
Bijzonderheden:
Newspaper article.
"Flying Officer Don Souter ontving het Distinguished Flying Cross vanwege actie boven Duitsland in September 1944 toen zijn bommenwerper werd aangevallen door een vijandelijk jachtvliegtuig. Hij viel de vijand aan en verdreef, hoewel zwaar beschadigd de jager, en vloog zijn toestel naar de basis."
(Calgary Herald.)
LG 37001/1657.
Distinguished Flying Cross (DFC)

Bronnen

  • - Third Supplement to The London Gazette of 23rd March 1945, Issue 37001, dated 27th March 1945