TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Walton, Frederick Charles

Dienstnummer:
4616498
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Corporal (Korporaal)
Eenheid:
2nd Battalion Princess Louise’s Kensington Regiment, The Gloucestershire Regiment (Rotherham) (2nd Battalion Princess Louise’s Kensington Regiment, The Gloucestershire Regiment (Rotherham))
Toegekend op:
12 juli 1945
Aanbeveling:
In de nacht van 12 op 13 april 1945 stak 49(Wr.) de IJssel over en viel Arnhem aan. Voor de operatie was het noodzakelijk dat 12 mortierpeloton een zeer open positie moest innemen op de oever van de Nederrijn direct ten zuiden van Arnhem om het peloton in staat te stellen beide oversteken en de aanval op de stad te dekken. Het was noodzakelijk een grote hoeveelheid mortiermunitie op te slaan, zowel HE als fosforgranaten.
Cpl. Walton was de verbindingsman van dit peloton. Het peloton kwam onder uiterst zwaar artillerievuur waardoor een grote munitiedump in brand vloog. Deze munitie explodeerde onmiddellijk waardoor de huizen in de buurt in brand vlogen en ook de overige munitieopslagplaatsen.
Het huis waarin de commandopost was gevestigd werd een laaiende vuurzee. Cpl. Walton, doodkalm en zijn eigen veiligheid negerend, bleef op zijn post zijn radio bedienen en onderhield de belangrijke verbinding. Hij verliet zijn post pas toen de muur van het huis instortte en de 22 set waarmee hij werkte door scherven geraakt en volledig vernield werd; daarbij raakte hij ernstig gewond.
Tegen deze tijd was het gebied niet alleen volkomen onhoudbaar, het was een hel. De mortiermunitie ontplofte aan alle kanten en dat trok uiteindelijk nog meer nauwkeurig vijandelijk artillerievuur aan. Cpl. Walton, hoewel gewond, toonde ongeëvenaarde moed door drie maal midden in het gevaar te duiken en zelf de drie wagens weg te rijden die nog niet verwoest waren.
Hij trotseerde een bijna zekere dood door het rampgebied in te gaan om de wagens weg te rijden en in die tijd bleef hij zijn radio bedienen. Daarmee stelde hij een magnifiek voorbeeld van dapperheid.
Zijn plichtsbesef was van het hoogste niveau, ver uitgaand boven zijn normale verantwoordelijkheden.
Military Medal (MM)

Bronnen

  • - Supplement to The London Gazette Issue 37172 published on the 10 July 1945
    - Dixons Medals

Foto