Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

BelgiŽ van, Karel Theodoor Hendrik Anton Meinrad

Geboortedatum:
10 oktober 1903 (Brussel, BelgiŽ)
Overlijdensdatum:
1 juni 1983 (Oostende, BelgiŽ)
Begraven op:
Koninklijke Crypte Laken
Nationaliteit:
Belgische (1830-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Karel Theodoor Hendrik Anton Meinrad, graaf van Vlaanderen, Prins van BelgiŽ, fungeerde als regent van BelgiŽ van 1944 tot 1950.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Regent van BelgiŽ
Toegekend op:
27 april 1945
Aanbeveling:
Op aanwijzing van de President wordt de Chief Commander van de Legion of Merit toegekend wegens uitzonderlijk waardevol optreden tijdens het verlenen van uitmuntende diensten vanaf 1940 tot heden.
Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Karel heeft tijdens de bezetting van zijn land door vijandelijke troepen aanzienlijk bijgedragen aan het succes van de Geallieerde zaak, door met groot gevaar voor eigen leven actief deel te nemen aan het Belgische verzet.
Als opperbevelhebber van de Belgische strijdkrachten was Prins Karel, Regent van BelgiŽ, geen inspanning te veel om de grondige voorbereiding van de strijdkrachten van zijn land aan te moedigen en hen daarmee in staat te stellen waardig te strijden tegen de gemeenschappelijke vijand.
Ambassadeur Sawyer:
Het is een teken van het respect en de eerbied die Uwe Hoogheid geniet bij het volk van mijn land en bij de President en staat symbool voor de waardering van de diensten die u hebt verleend, niet alleen aan uw eigen land maar aan alle Geallieerden door uw persoonlijk optreden tijdens de Duitse bezetting en het behandelen van de kwesties van uw land na de bevrijding.
Mag ik hier een persoonlijk woord aan toevoegen: De mogelijkheid die mijn positie als ambassadeur in BelgiŽ mij heeft gegeven om van dichtbij uw leiding over de kwesties van uw land te aanschouwen, heeft mijn respect en bewondering doen toenemen en heeft het mij duidelijk gemaakt dat de bevolking van BelgiŽ uitermate gelukkig is geweest met uw leiding tijdens de meest kritieke periode in de geschiedenis van uw land.

Uitgereikt door Amerikaans ambassadeur Sawyer.
Legion of Merit - Chief Commander (LoM - CC)
Grootlint in de Leopoldsorde / Grand cordon de l'Ordre de Lťopold
Grootkruis in de Orde van de Afrikaanse Ster

Bronnen

Foto