TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Evans, William David Douglas

Dienstnummer:
1036335
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Bevorderingen:
4 november 1939: 2e Luitenant, Welsh Guards

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
Welsh Guards
Toegekend op:
10 mei 1945
Aanbeveling:
Op 12 augustus bij Le Bas Perrier voerde deze officier het bevel over 4 Company, Welsh Guards. Zijn doel was een moeilijk te vinden kruising. Hij bereikte zijn doel en consolideerde het nadat de tegenstand was neergeslagen, ondanks dat hij onder vuur van artillerie en mitrailleurs lag. Zijn samenwerking met de ondersteunende tanks was uitstekend.
Later moest hij zijn compagnie uit de nabijheid van de vijand terugtrekken om het gebied van het bataljon te consolideren, dat deed hij in het donker zonder steun en vond zijn juiste positie in dat gebied ondanks moeilijk terrein en geblokkeerde wegen. Deze actie duurde van 07:15 uur op 12 augustus tot 02:00 uur op 13 augustus 1944.
De hele volgende dag bleef hij de verdediging van zijn compagnie regelen en zijn optreden gedurende de hele actie was een voorbeeld voor allen.
Mentioned in Despatches
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
Welsh Guards
Toegekend op:
10 mei 1945
Military Cross (MC)
Aanbeveling:
Deze officier diende gedurende de hele campagne bij 4 Company, eerst als plv. commandant van de compagnie en daarna, nadat zijn commandant was gedood, als compagniescommandant. Hij heeft geen enkele actie gemist en is een opmerkelijk bekwaam, moedig en vastberaden compagniescommandant zoals een paar voorbeelden aantonen.
Op 4 augustus bij Montchamp had zijn compagnie juist het doel bereikt. Voordat ze echter de kans kregen zich in te graven werden ze aangevallen door Duitse tanks en infanterie; zijn voorste peloton raakte afgesneden en het werd donker. Hij ging echter persoonlijk onder vuur naar voren naar wat er van het peloton was overgebleven en bracht ze met de grootste moeilijkheden terug naar het gebied van de compagnie die zich met succes voor de nacht hergroepeerde.
Op 12 augustus bij Le Bas Perrier werd het doel van de compagnie pas bereikt na het neerslaan van zeer sterke tegenstand door mitrailleurs en in huizen verborgen tanks. Zijn compagnie lag daarna ook onder vuur van de SL dat ernstige verliezen veroorzaakte. Het was helemaal te danken aan zijn moed, zijn vastberadenheid en zijn vermogen om overal en nergens te zijn dat zijn compagnie voltooide wat een onmogelijke taak leek. Zelf besloop hij die dag drie vijandelijke sluipschutters die zijn compagnie lastig vielen en schoot ze neer.
Op 7 september 1944 bij Heltcheren bezette zijn compagnie het dorp hoewel dat voortdurend werd aangevallen door SS troepen en 24 uur lang onder zwaar mortiervuur lag. Nadat de bezetting was overgedragen aan een andere eenheid werd hij direct in de strijd geworpen bij Hechtel waar deze officier zijn compagnie weer met de grootste bekwaamheid leidde onder uitzonderlijk moeilijke omstandigheden. Na twee zeer onplezierige dagen was hij de eerste die het doel bereikte. In de laatste aanval, aan de leiding van zijn compagnie werd hij van dichtbij door een Spandau beschoten maar als door een wonder niet geraakt. Hij geniet het volle vertrouwen en toewijding van zijn mannen en wat de omstandigheden ook mogen zijn, hij blijft kalm en onverschrokken. Zijn voorbeeld gedurende de hele campagne is uitmuntend geweest met meer dan gebruikelijke plichtsbetrachting en hij is ongetwijfeld ongeŽvenaard als compagniescommandant. Hij kan niet hoog genoeg geprezen worden.

Bronnen

  • - Supplement to The London Gazette Issue 34768 published on the 5 January 1940
    - Supplement to The London Gazette Issue 37072 published on the 8 May 1945
    - Morton and Eden

Foto