TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wroe, Maurice Hubert

Dienstnummer:
14391743
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
5th Battalion Highland Light Infantry, 157th Infantry Brigade, 52nd (Lowland) Infantry Division, British Army
Toegekend op:
3 mei 1945
Aanbeveling:
Op 16 februari 1945 was de sectie van Pvt. Wroe bij Molenhuis geheel door de vijand omsingeld en afgesneden van de rest van het peloton. De vijand viel van dichtbij aan, gebruik makend van granaten en gesteund door granaatwerpers en pantservuisten in de rol van mortieren. Ze riepen onze troepen herhaaldelijk op zich over te geven maar dat weigerden ze en bleven de vijand tot het donker bestrijden. In die periode raakte de onderbevelhebber vermist, waarschijnlijk gewond of gesneuveld, net als de pelotonssergeant die door de pelotonscommandant op weg was gestuurd om de terugtocht van de sectie bij het invallen van de duisternis te dekken. Pvt. Wroe en twee andere soldaten – beide gewond – waren de enig bekende overlevenden van de sectie toen de duisternis inviel. Een man, die alleen kon lopen, werd door Pvt. Wroe de weg gewezen naar de stellingen van de compagnie, ongeveer een kilometer verder. Pvt. Wroe hielp toen de andere man terug te keren hem half slepend en dragen over een kilometer en meldde zich tegen middernacht bij zijn pelotonscommandant. Pvt. Wroe toonde grote moed, vastberadenheid en plichtsbesef en voorkwam zeker dat een van zijn kameraden in vijandelijke handen viel of aan zijn verwondingen bezweek.

Voor zijn acties werd hem een "onmiddellijke" MM toegekend, de toekenning werd goedgekeurd door Lt.Gen Brian Horrocks, commandant van 30 Corps en Bernard Montgomery, Opperbevelhebber 21st Armygroup.
Military Medal (MM)

Bronnen

  • - Supplement to The London Gazette Issue 37061 published on the 1 May 1945
    - Arctic Medals

Foto