TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gordon, Robert Wilson

    Geboortedatum:
    3 maart 1915
    Dienstnummer:
    96687
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Robert Gordon volgde zijn opleiding op Harrow en aan de militaire academie van Sandhurst. Hij werd bij de Royal Ulster Rifles aangesteld als 2nd Lieutenant; slechts een paar dagen voor het uitbreken van de oorlog. Hij werd met het regiment naar Frankrijk gestuurd waar de Rifles op 13 mei voor het eerst in contact kwamen met de vijand en vanaf dat moment voortdurend in actie waren tot aan de evacuatie uit Duinkerken. Hij diende in 1943 en 1944 als instructeur aan het Staff College en kwam pas op D-Day in actie. De RUR werd ingelijjfd bij de 6th Airborne Division en landde in de avond van D-Day per zweefvliegtuig bij Ranville.
    Gordon werd tijdens de gevechten in het Bois de Bavent en de opmars naar de Seine benoemd tot Brigade Major van de 3rd Parachute Brigade.
    Hij nam in de winter van 1944-1945 deel aan het Ardennenoffensief waar de brigade zware strijd leverde en was een belangrijk plannenmaker voor de luchtlandingsaanval van de brigade, Operatie Varsity. Hij sprong op 24 maart 1945 met de eerste aanvalsgolf met het HQ en het 8th Para Battalion en zou een van de eerste Britse soldaten zijn geweest die in Duitsland landde. Gordon zou verder deelnemen aan alle operaties van de brigade tot het moment waarop de 6th Airlanding Brigade Wismar aan de Baltische Zee bereikte.
    Het is niet duidelijk of Gordon na de oorlog in het leger is gebleven maar op een bepaald moment ging hij naar een firma van beurshandelaren en werd zelfs vice-voorzitter van de Londense Beurs.

    23 augustus 1939: 2e Luitenant Royal Ulster Rifles

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Toegekend voor Duinkerken
    Mentioned in Dispatches
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
    Eenheid:
    1st Battalion, The Royal Ulster Rifles
    Toegekend op:
    24 januari 1946
    Aanbeveling:
    Major Gordon landde op D-Day per zweefvliegtuig in Normandië en voerde het bevel over de 6-ponds anti-tankkanonnen van de Royal Ulster Rifles die verantwoordelijk waren voor de verdediging tegen tanks van Longueval. In de begindagen werd het dorp herhaaldelijk aangevallen door sterkle pantsereenheden van de 21 Panzerdivision. Die aanvallen werden afgeslagen en diverse vijandelijke tanks buiten gevecht gesteld. Zijn bemoedigende leiding en zijn moed tijdens deze gevechten droegen in hoge mate bij aan het door zijn bataljon behaalde succes. Begin augustus 1944 aanvaardde Major Gordon zijn benoeming tot Brigade Major van de 3rd Parachute Brigade en deed zijn plicht met opmerkelijk succes tijdens de gevechten in het Bois de Bavent en tijdens de opmars van de brigade naar de Seine die in september 1944 werd afgerond. Nadat hij een leidende rol had gespeeld bij de planning voor de brigade van het Rijn offensief, sprong hij met hen op 24 maart 1945 boven de Rijn. Zijn volledige minachting voor gevaar en zijn onverstoorbare houding droegen niet weinig bij aan het succes van de brigade direct na hun re-organisatie aan het einde van de landing. Na de uitbraak uit het bruggenhoofd aan de Rijn totdat de brigade Wismar aan de Baltische Zee bereikte, droegen het uitmuntende stafwerk van Major Gordon, zijn rustige oordeel en zijn adviezen voor een groot deel bij aan het succes van de operaties van de brigade. Gedurende de campagnes in Frankrijk en Duitsland vanaf 6 juni 1944 tot 10 mei 1945 zijn Major Gordon’s grote plichtsbesef en zijn volledige minachting voor gevaar een inspirerend voorbeeld geweest voor alle rangen in de brigade.
    Military Cross (MC)

    Bronnen

    Foto