TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Dowse, Sydney Hastings

    Geboortedatum:
    21 november 1918
    Overlijdensdatum:
    10 april 2008
    Dienstnummer:
    86685
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Sydney Dowse meldde zich in 1937 als vlieger bij de R.A.F. Volunteer Reserve en kreeg in 1940 zijn aanstelling. Eerst werd hij geplaatst bij 608 Squadron waarmee hij konvooi- en anti-duikbootpatrouilles vloog. Daarna ging hij over naar 1 Fotoverkenningssquadron. Terwijl hij tijdens een missie boven Brest de Duitse slagkruisers Gneisenau en Scharnhorst filmde, werd hij neergeschoten maar wist uit zijn vliegtuig te springen.
    Na zijn gevangenname deed hij vijf ontsnappingspogingen waaronder de Grote Ontsnapping uit Stalag Luft III. Hij werd uiteindelijk naar Sachsenhausen gestuurd waar hij bleef tot het kamp in 1945 werd bevrijd. Na de oorlog verliet hij de R.A.F.
    Dowse werkte als stalmeester op Buckingham Palace en had een lange en succesvolle loopbaan als ambtenaar. In de jaren 50, tijdens de communistische opstanden op Malakka diende hij een aantal jaren als assistent secretaris op het Penang Settlement. In 1966 probeerden Dowse en zijn collega’s smartegeld te krijgen voor degenen die hadden geleden in concentratiekampen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken stelde dat R.A.F. personeel "daar werd vastgehouden in omstandigheden die niet te vergelijken waren met die in concentratiekampen zelf." Het parlementslid Airey Neave dat uit Colditz was ontsnapt, leidde de protesten. Na een fel debat in het parlement werd er een langdurig onderzoek gedaan en twee jaar later besliste de ombudsman ten gunste van 12 Britse militairen die in Sachsenhausen gevangen hadden gezeten, waaronder het R.A.F. personeel.
    Hoewel Dowse tijdens de oorlog veel moeilijkheden te verduren had gehad, merkte hij eens op: " Als men een keer uit Sachsenhausen is ontsnapt, levert het leven verder geen moeilijkheden op."
    Hij is drie maal getrouwd geweest. Hij heeft geen kinderen.

    Bevorderingen:
    21 oktober 1940: Pilot Officer (probation)
    21 oktober 1941: Flying Officer (war sub)
    21 oktober 1942: Flight Lieutenant (war sub)

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Flying Officer (1e Luitenant-vlieger)
    Toegekend op:
    11 juni 1942
    Mentioned in Dispatches
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Flight Lieutenant (Kapitein-vlieger)
    Eenheid:
    No. 608 (North Riding) Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    16 augustus 1948
    Aanbeveling:
    Flight Lieutenant Dowse werd in augustus 1941 door de Duitsers bij Brest gevangen genomen nadat hij uit zijn vliegtuig was gesprongen dat door vijandelijke jagers in brand was geschoten. Gedurende zijn gevangenschap probeerde deze officier voortdurend te ontsnappen maar hij slaagde er nooit in Engeland te bereiken. In december 1941 ontsnapte hij uit een hospitaal in Stadtroda waar hij was opgenomen voor behandeling aan een gewond been nadat hij was opgepakt. Drie dagen later werd hij door een grenswacht bij de Duits-Nederlandse grens opgepakt. F/Lt Dowse ontsnapte later uit een kamp bij Bad Suiza door zich bij een werkploeg te voegen. Nadat hij per trein naar Werewitz was gereisd, ging hij te voet verder door diepe sneeuw naar de Duits-Belgische grens waar hij uiteindelijk werd opgepakt omdat hij aan extreme uitputting leed. Na een paar dagen in het ziekenhuis werd Dowse opgesloten in Oflag IVB. Daar was hij betrokken bij het graven van vier tunnels, door een ervan wisten zes officieren in april 1942 te ontsnappen. In mei 1942 werd F/Lt. Dowse overgeplaatst naar Sagan waar hij twee mislukte pogingen deed om uit het kamp te ontsnappen. Hij zette ook zijn tunnelgraaf activitieten voort en in maart 1943 ontsnapte hij met 76 andere officieren. Na 14 dagen in vrijheid werd hij weer gepakt en opgesloten in het concentratiekamp Sachsenhausen waar hij weer hielp bij het graven van tunnels, ondanks de vele obstakels en het trieste nieuws dat 50 officieren die eerder uit Sagan waren ontsnapt, waren gefusilleerd.
    F/Lt. Dowse en vier anderen bleven doorgaan met hun plannen om in vrijheid te komen en slaagden er op 23 september 1944 in te ontsnappen. Hij en een metgezel slaagden erin Berlijn te bereiken voordat ze weer werden gepakt. Gedurende de volgende vier maanden zat hij in eenzame opsluiting. Hij werd door de Geallieerden in mei 1945 bevrijd.
    Military Cross (MC)

    Bronnen

    • Foto: Findagrave
    • - The London Gazette Issue 34989 published on the 12 November 1940
      - The London Gazette Issue 35343 published on the 11 November 1941
      - Second Supplement to The London Gazette Issue 35586 published on the 5 June 1942
      - Third Supplement to The London Gazette Issue 35773 published on the 3 November 1942
      - Supplement to The London Gazette Issue 37687 published on the 13 August 1946
      - The Telegraph - Obituaries

    Foto