TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bakker, Gerrit

    Geboortedatum:
    30 januari 1921 (Leeuwarden, Nederland)
    Overlijdensdatum:
    maart 1945 (Norg, Nederland)
    Begraven op:
    Nederlandse Oorlogsgraven Middelstum
    Vak: 4. Rij: 4. Graf: 19.
    Nationaliteit:
    Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Woonde in Eindhoven, Eikenstraat 38. Zoon van leraar christelijke mulo Lieuwe Bakker (l3 juli 1895 Winsum, Fr. - 7 mei 1979 Middelstum) en Lijkeltje Wesbonk (26 februari 1899 Winsum, Fr. - 16 april 1968 Middelstum). Ongehuwd. Electrotechnicus bij Philips Nederland/ontwerper op het apparatenlaboratorium van Philips (verzetskaart OVCG)/radiotelegrafist (Oorlogsgravenstichting). Gereformeerd. Lid verzet onder de schuilnaam Piet Stavast en behorend tot de Ordedienst. De vluchtende Bakker raakte op 6 februari 1945 tijdens een vuurgevecht zwaargewond, nadat de bezetter een inval in de boerderij van Bene Roelf Westerdijk in Uithuizermeeden had gedaan. In de boerderij bevond zich sinds halverwege oktober 1944 de zender, die tot de arrestatie van de Groningse OD-leider Jan Rengenier Dijksterhuis op 23 september 1944 op de zolder van een bijgebouw van puddingfabriek Atlanta in de stad Groningen had gestaan. Op 4 september 1944 was Bakker naar Groningen gekomen om de kwaliteit van de zender van de Ordedienst te verbeteren. Door de spoorwegstaking kon hij niet meer naar Eindhoven terugkeren. Daarom kreeg hij als taak om ontvangen berichten te ontcijferen en berichten naar het inlichtingenhoofdkwartier in Eindhoven te verzenden. In maart 1945 - wellicht op 14 maart - zijn Bakker, die nauwelijks kon lopen, en Westerdijk in de Oosterduinen bij Norg om het leven gebracht. Bakker werd doodgeschoten door de Nederlandse SD-handlanger Harm Krikke. Op zijn grafmonument staat vermeld: ‘Gevallen voor het vaderland. En God zal alle tranen van hun ogen afwissen.’ Bij Koninklijk Besluit nr. 13 van 11 september 1952 werd Bakker postuum het Kruis van Verdienste toegekend. Op 11 april 1945 is zijn stoffelijk overschot in de Roeghoorn, een deel van de Oosterduinen, in een meervoudig graf ontdekt.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Burger
    Eenheid:
    Ordedienst (OD), Nederlands Verzet
    Toegekend op:
    11 september 1952
    "Heeft zich in verband met vijandelijke actie door moedig en beleidvol gedrag onderscheiden en daarmede het belang van het Koninkrijk gediend als lid van de bedieningsploeg van een radiostation in het Noorden des lands, dat deel uitmaakte van een netwerk van radiostations, die verkeer onderhielden met het centraal bureau van een belangrijke in bezet gebied werkende inlichtingengroep.
    Bij een overval op dit station op 6 Februari 1945 werd hij tijdens het hiermede gepaard gaande vuurgevecht gewond. Hij werd begin April daaraanvolgend gefusilleerd."

    K.B. nr 13 (postuum toegekend)
    Kruis van Verdienste (KV)

    Bronnen

    • Foto 1: Bert Deelman
    • J. Klatter, Spionage en inlichtingendienst, in: Jan A. Niemeijer en Ad. A.J. Mulder (red.), Verzet in Groningen; M. Brinks, Het Scholtenhuis, deel 1 en 2; Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG); overlijdensakten 39/1945 gemeente Norg en 745/1945 gemeente Eindhoven.