TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hoffmans, Franciscus, Johannes, Maria "Frans"

Geboortedatum:
17 juni 1922 (Waalwijk, Nederland)
Overlijdensdatum:
24 februari 1996 (Den Helder, Nederland)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Franciscus Johannes Maria Hoffmans "Frans", uit Waalwijk raakte al vroeg betrokken bij de illegaliteit. Wat begon met het verspreiden van het verzetsblad Trouw werd al snel het serieuzere werk zoals het vervoeren van voedselbonnen en het regelen van voedsel voor onderduikers.

Vanaf de zomer van 1944 verrichte hij (zoals hij het zelfde noemde) hand- en spandiensten voor de Verzetsgroep "André" van Jos van Wijlen en zo beland hij In december 1944 in de wereld van de crossers. Aanvankelijk is hij werkzaam in het crossershuis "Hotel Centraal" te Lage Zwaluwe dat diende voor de opvang en overnachtingsplek voor de crossers die de tocht vanuit bezet Nederland hadden gemaakt.

Deze crossers vervoerden met roeiboten en kano’s personen en inlichtingen vanuit bezet Nederland door de Biesbosch naar het bevrijde deel. De meest bekende crossroutes waren Sliedrecht-Lage Zwaluwe en van Werkendam naar Drimmelen.

Dit duurde niet lang want na een paar dagen ging hij zelf crossen. Achteraf gezien was dit misschien best bijzonder? De meeste crossers waren opgegroeid in de dorpen langs de rivieren en in de omgeving van de Biesbosch en vertrouwd met dit gebied. Frans Hoffmans kwam uit Waalwijk en had deze ervaring dus waarschijnlijk niet. Tijdens zijn laatste crossing belande hij met enkele anderen in een mijnenveld en redde hij het leven van één van zijn medecrossers. Uiteindelijk maakt Frans in totaal 18 crossings.

Frans, woonplaats Waalwijk, is onderscheiden met:
De Bronzen Leeuw en het Verzetsherdenkingskruis.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Burger
Toegekend op:
30 augustus 1948

Koninklijk Besluit No. 8, dd. 30 augustus 1948.
Bronzen Leeuw (BL)

Bronnen