TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stevenson, William Donald

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Captain (Waarnemend Kapitein)
Eenheid:
4th Canadian Field Regiment, 2nd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
30 december 1944
Aanbeveling:
In de morgen van 16 oktober 1944 consolideerde de Royal Handlton Light Infantry de stad Woensdrecht ten noorden van Antwerpen, nadat ze de stad in een nachtelijke aanval hadden ingenomen. Capt. Stevenson was A.F.O.O. ter ondersteuning van dit infanteriebataljon.
Om 09:00 uur kwam het gebied van de voorste compagnie, waar Capt. Stevenson zijn observatiepost had ingenomen, onder zeer zwaar vuur van artillerie en mortieren. Deze officier ging ondanks het zware vijandelijke vuur te voet naar voren om beter te kunnen waarnemen en toen bleek dat een tegenaanval op het punt van beginnen stond. Ondanks het feit dat hij al gauw omringd was door vijandelijke tanks en infanterie liet Capt. Stevenson de artillerie zijn eigen positie onder vuur nemen waardoor de vijand zware verliezen leed en zich terugtrok.
Deze officier betrok daarop een waarnemingspost op het dak van een dichtbij gelegen huis en liet ondanks het zwaarste vuur onze artillerie voortdurend de vijand beschieten en onderbrak met succes opeen volgende tegenaanvallen door infanterie en zelf rijdend geschut. Na vier voltreffers stortte het huis in maar tegen die tijd waren de vijandelijke tegenaaanvallen afgeslagen en de dreiging voor onze infanterie weggenomen.
Door zijn minachting voor eigen veiligheid onder intens vuur en door zijn rustige en bekwame leiding over de ondersteunende artillerie, onderbrak Capt. Stevenson een aantal tegenaanvallen op Woensdrecht dat op dat tijdstip nog niet volledig geconsolideerd was door het bataljon dat het had ingenomen.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto