TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Roelfsema, Engbertus Johannes

    Geboortedatum:
    18 november 1905 (Groningen)
    Overlijdensdatum:
    29 september 1943 (Ruinen)
    Begraven op:
    Nederlands Ereveld Loenen
    Vak: E. Graf: 1291.
    Nationaliteit:
    Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Chirurg Engbertus J. Roelfsema was tijdens de Tweede Wereldoorlog een van de eerste slachtoffers van de zogenoemde Silbertanne-moorden die in opdracht van de Duitse bezetter plaatsvonden. Het waren vergeldingsmoorden, die werden gepleegd omdat het verzet in sterkte toenam in 1943. Op de acties van het verzet moest vergelding komen. Dat betekende concreet dat er 3 mensen van aanzien in een dorp of stad voor 1 omgelegde Duitser of NSB-er moesten worden vermoord.

    Roelfsema werd in de nacht van 28 op 29 september 1943 door een moordcommando van Nederlandse SS'ers uit zijn huis gehaald omdat hij "zou moeten getuigen in een zaak". Hij ging de auto in, en op de weg tussen Ruinen en Eursinge is Roelfsema doodgeschoten. Op die plek is later een monument geplaatst door de vrouw van dokter Roelfsema.
    E.J. Roelfsema was studeerde geneeskunde in Leiden en was een groot sportman. Hij was bergbeklimmer, en reed diverse malen de Elfstedentocht. Ook in de oorlog. Vlak voor de oorlog ging hij werken als chirurg in het streekziekenhuis in Meppel. Daar was hij een man van aanzien, en ook in Meppel wist iedereen wie hij was.
    Ten tijde dat Roelfsema werd meegenomen door het moordcommando, was zijn vrouw zwanger van zijn enige zoon, Roeli Roelfsema.

    Hij is te horen in de podcast Verstilde Verhalen, waarin Roeli uitgebreid vertelt over zijn vader.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen