TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Schuilenga, Taeke

    Geboortedatum:
    29 oktober 1878 (Surhuisterveen)
    Overlijdensdatum:
    4 november 1943 (Oosterwolde)
    Nationaliteit:
    Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Eigenaar beschuit-, koek-en banketfabriek te Surhuisterveen,
    Eerste keer, op 2 november, dat geprobeerd werd om de actie uit te voeren, werden de drie mannen aangehouden door de plaatselijke politie waarop ze terugkeerden naar Groningen. 3 November (’s avonds) werd Schuilenga gearresteerd i.p.v. geliquideerd door de 3 daders. Minck kreeg onderweg in de auto de opdracht om Schuilinga dood te schieten, maar wilde niet en rekte dusdanig totdat men weer terug gekeerd was bij het Scholtenshuis. Bellmer was woest, rapporteerde de zaak aan Haase, die weer belde met Deppner van het bureau van Rauter. Ondanks protest van Haase moest Schuilinga toch gedood worden. Nog geen 24 uur later werd Schuilenga in de auto gezet en ten noorden van Oosterwolde doodgeschoten langs de kant van de weg en in de sloot geduwd. Schulinga werd op 5 november, bij het Tiesingabosje - waar nu een monument staat ter zijn nagedachtenis, - gevonden.

    Betrokken: 2 en 3 november: Lehnhoff, Kindel en Minck. 4 november: Bellmer (schutter), Lehnhof, Kindel (2de schutter) Mowinski (chauffeur)
    Oorzaak: liquidatie Herman Nobach.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Foto