TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Demand, George William Hedworth

    Geboortedatum:
    24 juli 1921 (Newfield, County Durham, Verenigd Koninkrijk)
    Overlijdensdatum:
    29 maart 1945 (Flossenburg KZ)
    Begraven op:
    Brookwood 1939-1945 Memorial (Monument voor de Vermisten)
    Dienstnummer:
    250965
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    George Demand doorliep Roseberry School in Pelton en was tijdens de oorlog lid van Sectie F (Frankrijk) van de Special Operations Executive. Hij nam deel aan Operatie Scullion I en II voor het saboteren van de fabrieken van synthetische olie bij Les Talots in Boergondië. Nadat de tweede operatie was geslaagd, ging het team uiteen maar ze werden bijna allemaal door de Gestapo gearresteerd en naar het concentratiekamp Flossenburg gestuurd waar hij en andere teamleden werden vermoord.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Lieutenant (1e Luitenant)
    Eenheid:
    F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
    Toegekend op:
    4 januari 1946
    Aanbeveling:
    Deze officier werd twee keer boven Frankrijk gedropt met een overvalploeg. Het doel was de fabriek van synthetische olie bij Autun. De eerste poging in april 1943 mislukte en de ploeg keerde de volgende maand naar Engeland terug. Op 12 augustus werden ze opnieuw gedropt en de operatie slaagde volkomen. Demand onderscheidde zich door zijn uitstekende werk als verkenner van de omgeving en het voorbereiden van de nadering naar het doel. Zijn koelbloedigheid en moed waren opmerkelijk.
    Na de operatie ging Demand naar Parijs om een ontsnappingsroute voor te bereiden maar hij werd onderweg gearresteerd. Hij werd later naar Duitsland gedeporteerd en in maart 1945 in Flossenburg geëxecuteerd.
    Het wordt geadviseerd deze officier postuum te onderscheiden met een Mention in Dispatches.
    Colin Gubbins, Major-General. 23.9.45.
    Mentioned in Dispatches

    Bronnen

    Foto