TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Katwijk, van, Cornelis Dirk Elisee

Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1e Luitenant
Eenheid:
Artillerie
Aanbeveling:
Deze officier was in oktober 1944 benoemd tot verbindingsofficier tussen de PTT en het GSO First Cdn Army. Vanaf de datum van zijn benoeming heeft hij zijn taken op een zeer opvallende manier uitgevoerd. Hij heeft op eigen intitiatief lange uren gewerkt en afgezien van hem aangeboden voorrechten. Hij heeft veel initiatief getoond bij het verzamelen van materiaal en het organiseren van Nederlandse hulp bij het repareren en en opnieuw indelen van PTT kabels en uitrusting om te voldoen aan de eisen van het leger. In het bijzonder het gedeeltelijke herstel van de hoofdverbinding Antwerpen - Roosendaal - Breda - 's Hertogenbosch – Nijmegen waarbij vele kabelbreuken moesten worden hersteld en het inrichten van tijdelijke relaisstations bij Breda en ’s Hertogenbosch zijn grotendeels aan zijn inspanningen te danken. Het omleggen van PTT kabels tussen Breda, Tilburg en Grave om het hoofdkwartier van het leger te bedienen werd grotendeels onder leiding van Lt. van Katwijk door de PTT uitgevoerd.
Voor operaties aan de Maas inspecteerde Lt. van Katwijk alle kabels die de rivier over gingen. In veel gevallen werden zijn inspecties in het volle zicht van de vijand uitgevoerd en soms onder zwaar artilerievuur.
Ten behoeve van Operatie Veritable nam hij de volledige verantwoording op zich voor het omleiden van de Duitse kabels tussen Gogh en Kleef naar het hoofdkwartier van 30 Corps. Dit werk werd uitgevoerd zonder storingen te veroorzaken aan operationele circuits die via de zelfde kabel liepen.
Member of the Order of the British Empire (MBE)

Bronnen

  • - Kopie van de originele aanbeveling - STIWOT Archief

Foto