TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Haase, Georg Bernard

    Geboortedatum:
    14 oktober 1910 (Altleis, Duitsland)
    Overlijdensdatum:
    9 september 1968 (Bensberg, Duitsland)
    Dienstnummer:
    SS-Sturmbandfuhrer SD-Aussenstelle groningen
    Nationaliteit:
    Duitse (1933-1945, Derde Rijk)

    Biografie

    Haase was de baas op het Scholtenhuis sinds november 1942. In zijn rang van Majoor was hij veruit de meerdere van het overige personeel en als zodanig werd hij ook behandeld. "Herr Haase" was een gestudeerd man, econoom en jurist, die van muziek hield en een onberispelijk voorkomen had.
    Zijn grote kantoor bevond zich aan de kant van de Grote Markt. Hij had een eigen dienstauto met chauffeur, een grote luxe in oorlogstijd.
    Het liefst onttrok Haase zich aan de chaos op het Scholtenhuis, hij was vaak op verlof in Duitsland en wanneer er zware acties waren, ondertekende hij de benodige bevelen en keek vervolgens de andere kant op.
    Bij zijn berechting beriep hij zich erop dat zijn personeel over hem heen liep en dat hij nooit weet heeft gehad van de vreselijke verhoormethoden, de mishandelingen en de moorden. Vele getuigen hebben echter verklaard dat Haase regelmatig de gevangenen inspecteerde. Hij werd veroordeeld tot de doodstraf en dit werd in 1952 omgezet in levenslang. Hij kreeg gratie en werd in 1959 vrijgelaten.


    Betrokken bij: Pot Sr., Pot Jr., Onderwijzer Christelijke school Bedum
    Bron: Notities voor geschiedwerk, nr. 104. RIOD. blz. 14

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    Foto