TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

MacDonald, Alastair

Geboortedatum:
24 augustus 1907 (Londen, Verenigd Koninkrijk)
Overlijdensdatum:
1994
Dienstnummer:
141261
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Alastair McDonald werd op 27-08-1907 in Londen geboren en volgde zijn opleiding in Marlborough en Caius in Cambridge waar hij geschiedenis en moderne talen doceerde. Hij begon de oorlog als ambtenaar op het directoraat voor statistiek van het ministerie van voedselvoorziening. Hij kreeg op 12 juli 1940 zijn aanstelling bij het korps inlichtingen. Na een periode van ondervragingen bij het SIS breidde hij zijn clandestiene activiteiten uit toen hij in 1942 in Gibraltar werd geplaatst als lid van een team dat klaarstond om sabotage in Spanje te plegen, mocht Franco in het kamp van Hitler aan de oorlog gaan deelnemen. Omdat dat minder waarschijnlijk werd, werd hij teruggehaaldf en diende twee jaar bij de Political Warfare Executive (PWE) dat zich specialiseerde in zwarte propaganda. Het werk omvatte het drukken van valse voedselbonnen die boven heel bezet Europa werden uitgeworpen en het uitzenden van informatie om het moreel van de Duitsers te ondermijnen. In juli 1944 werd hij bij de S.O.E. gedetacheerd voor operaties in Frankrijk. Na de oorlog werd hij gedetacheerd bij het Geallieerde Militaire Bestuur en werd benoemd tot militair gouverneur van Biella en Aosta en ontving in 1981 de hoogste onderscheiding van die stad. Hij legde op 9 februari zijn aanstelling neer. Van 1946 tot 1950 werkte hij in Wenen voor de UNRRA en de Internationale Vluchtelingen Organisatie; daarna keerde hij naar Duitsland terug voor nog een periode bij de inlichtingendienst. Hij werkte tussen 1955 en 1960 voor de B.B.C. Hij overleed in 1994.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
No. 1 Special Force, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
21 juni 1945
Aanbeveling:
Major McDonald, vrijwilliger voor een missie achter vijandelijke linies, sprong op 21 juli 1944 boven Frankrijkl om de activiteiten van missies in het Massif Central te coördineren. Hij fungeerde als Brits adviseur van de Delegation Militaire van Generaal de Gaulle in de zuidelijke zone. Zijn tact en begrip waren belangrijk bij het bijleggen van uiteenlopende meningen en het voorkomen van verspreiding van politieke geruchten die de operaties van vaderlandslievende groepen bedreigden. Major McDonald reisde in uniform en in burger door het hele Massif Central en bezocht zowel de grote steden als de Maquis groepen. Zijn positie als Brits officier die boven de plaatsdelijke politiek stond stelde hem in staat aanzienlijke steun te verlenen aan de Franse militaire delegatie die groot vertrouwen stelde in zijn oordeel. Major McDonald hield het hoofdkwartier volledig op de hoogte van de plaatselijke situatie en vijandelijke troepenopstellingen. De veelheid van zijn activiteiten maakten zijn rapporten over het moreel van vriend en vijand van grote waarde. Zijn berichten vormden een van de belangrijkste bronnen voor de uitzendingen van Radio Nations Unies die gericht waren op het ondermijnen van het moreel van de Duitsers. Nadat het gebied van vijanden was gezuiverd, was hij tot aanzienlijke steum bij het handhaven van orde en het herstellen van het plaatselijk bestuur. Het werk van Major McDonald en van de officieren onder hem, vergemakkelijkten de bevrijding van een groot deel van Frankrijk en leverden een bijdrage aan het huidige Franse gevoel van bewondering en warme genegenheid voor het Engelse volk. Ik beveel deze officier aan voor een M.B.E.

De missie kreeg de naam SOE Cherokee en McDonald sprong samen met Pat Amoore, Jim Bell en radioman Tony Birch
Member of the Order of the British Empire (MBE)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
No. 1 Special Force, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
4 oktober 1945
Military Cross (MC)
Aanbeveling:
Major McDonald werd op 17 november 1944 boven vijandelijk gebied afgeworpen als leider van de eerste Britse missie die in de noordelijke Piedmont gedropt zou worden. Hij maakte snel contact met de plaatselijke partizanen en met zijn hulp en leiding en met de afgeworpern voorraden die hij regelde nam de kracht en de agressie van de partizanen enorm toe.
Dit betekende zoals gewoonlijk dat de vijand actie ondernam tegen de partizanen en enkele weken lang waren McDonald en zijn mensen voortdurend op de vlucht en van hot naar her gejaagd. Gedurende die periode van grote ontberingen was hij voortdurend een voorbeeld voor allen om hem heen en het was bijna geheel aan zijn inspanningen te danken dat de partizanen zich konden hergroeperen toen de Duitsers hun jacht tijdelijk staakten. Om de partizanen weer bijeen te krijgen maakte Major McDonald regelmatig trips midden door de Duitse garnizoenen om weer contact te maken met de diverse partizanenleiders in het gebied. Daarbij toonde hij volledige minachting voor eigen veiligheid; zijn enige doel destijds was zijn taak volbrengen en de vijand weer te bestrijden.
Op 17 januari 1945 had Major McDonald op een van trips de pech dat hij in een hinderlaag van een vijandelijke patrouille liep. Een van zijn Italiaanse luitenants raakte ernstig gewond en bij de pogingen van Major MacDonald hem te redden werd hij zelf gearresteerd.
Major McDonald`s enige gedachte na zijn arrestatie was ontsnappen. Hij besloot zich als modelgevangene te gedragen zodat de vijand de indruk zou krijgen dat hij niet zou proberen te ontsnappen. Na diverse ondervragingen werd hij naar Mantua overgebracht, zich steeds model gedragend. Op 2 maart ontsnapte hij uit het kamp waar hij zat door over het prikkeldraad te klimmen terwijl de bewaker de andere kant op keek. Hij ging in burger op weg richting de Alpen en door contact te leggen met een van de Geallieerde missies die in dat gebied actief waren vroeg hij toestemming naar zijn vroegere gebied terug te keren om zijn activiteiten bij de partizanen te hervatten. Vanwege de tijd dat deze officier gevangen had gezeten en de wenselijkheid om voor ondervraging naar de basis terug te keren werd zijn verzoek geweigerd en keerde hij via Zwitserland naar de basis terug.
Deze officier heeft het grootste plichtsbesef en opmerkelijke moed getoond gedurende vele maanden. In de periode in bezet gebied als missie leider, tijdens zijn gevangenschap en na zijn ontsnapping toonde deze officier moed en initiatief op het hoogste niveau en hij wordt nadrukkelijk voorgedragen voor een onmiddellijke toekenning van het Military Cross
Getekend door Lieutenant-colonel Richard Thornton Hewitt, 6 juli 1945.

LG 37293/4885
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
1980
Medaglia d'oro al Valore Militare

Bronnen

Foto